Reklama
reklama

Štefan Margita: Na natáčení alba lidových písni jsem se hodně připravoval

Původně mělo vzniknout vánoční album. Když ale operní pěvec Štefan Margita zazpíval loni v červnu na Poctě Karlu Gottovi lidovou písničku Išel Macek do Malacek a ta měla u publika nebývalý úspěch, plány byly změněny. Vznikla deska nazvaná Rež rež rež – lidové písně a Margita na ni nahrál repertoár, který předtím takto uceleně neprezentoval. Příští rok v březnu začne k albu turné, na němž ho doprovodí symfonický orchestr.

Jak dobře jste písně ze svého nového alba znal předtím, než jste je nahrál?

Neznal jsem úplně všechny. Byl tu ale Karel Gott, člověk, který uměl zazpívat cokoli. Vždy jsem si ho nesmírně vážil a vážím, a vždy jsem ho rád poslouchal a poslouchám. Když jsem vybíral písně na desku, objevil jsem na YouTube pořad České televize, v němž zpívá lidové písně. Hodně jsem si jich vybral právě z něho.

Ovlivnil Karel Gott ještě nějak vznik alba?

Byla to koncertní pocta jemu, na které jsem loni v červnu zpíval písničku Išel Macek do Malacek. Chtěl jsem původně zpívat jinou, a sice Mám rozprávkový dom, kterou zpíval v roce 1966 ve slovenštině na Bratislavské lyře. Organizátoři koncertu mi pak ale zavolali a požádali mě, jestli bych zazpíval raději písničku Išel Macek do Malacek. Souhlasil jsem, aniž bych tušil, jak pozitivní odezvu bude u publika mít.

Hned druhý den jsem měl jednání ve své vydavatelské firmě Supraphon. Mělo se týkat natáčení mé nové vánoční desky, jenže zástupci společnosti přišli s návrhem, jestli bych raději nenatočil album lidových písniček. No a já neváhal a hned jsem řekl, že ano.

Záhy jsem se dozvěděl, že jejich návrh byl inspirován právě tím, jak jsem den předtím zazpíval písničku Išel Macek do Malacek a jaký na ni byl ohlas. Karel Gott zkrátka ovlivnil i vznik desky Rež rež rež – lidové písně.

Jakou zkušenost se zpíváním lidových písniček jste v době, kdy se rozhodlo o vydání alba, měl?

Nevelkou. Tenkrát ještě žila má zlatá partnerka Hanka Zagorová. Když jsem přišel domů a řekl jí, že jsme se se Supraphonem dohodli na albu lidových písniček, zeptala se mě, jestli jsem je někdy zpíval.

Odpověděl jsem jí, že systematicky ne, ale zkusíme to. A ona mi řekla, abych si je začal zkoušet zpívat, protože je to úplně jiný styl než ty, které jsem do té doby zpíval. A měla pravdu. Musel jsem se hodně připravovat.

V čem je to jiné?

Jsem operní zpěvák, ale operní zpěv jsem při nahrávání lidových písniček použít nemohl. Bylo možné ho, pravda, využít více než třeba u nahrávání šansonových písní, ale nelze na něm stavět a nelze na něj spoléhat. Celé je to třeba odlehčit.

Důležité byly aranže Dana Hádla. Řekl mi, že do nich chce dát i prvky hudební moderny. Myslím, že se mu to povedlo. Nahrávání bylo tak příjemné, že jsem některé písničky natočil za pouhých deset patnáct minut. Pak mi bylo líto, že už jsou natočené, a rozhodl jsem se, že je pro jistotu nazpívám ještě jednou. Dan Hádl byl však nesmlouvavý a řekl, že v žádném případě, protože už se mi to tak dobře nazpívat nepovede. Je pravda, že většinou bývá první záznam nejlepší.

Nahrál jste více písniček, než kolik je jich na desce?

Nahráli jsme i několik vánočních lidových písní. Zjistili jsme ale, že se k ostatním na desku nehodí, takže jsme si je schovali na vánoční album.

S albem Rež rež rež – lidové písně vyrazíte na pódia. Jak budou koncerty vypadat?

Doprovodí mě symfonický orchestr, mým hostem bude i cellistka Iris Moris. Nebudu ale celou hodinu a půl zpívat jen lidové písně. Představíme celou desku, která má asi pětapadesát minut, a ve druhé půlce sáhneme k mým skladbám z jiných žánrů. První koncert odehrajeme 19. března ve Zlíně.

Čekají vás také dva koncerty, na kterých zpěváci uctí osobnost Hany Zagorové. První se odehraje 19. prosince ve Velkém sále Lucerny v Praze a druhý 6. února 2024 v pražské O2 areně. Jaké budou?

Musím přiznat, že organizačně nemám ani s jedním nic společného. Budou nicméně vypadat přesně tak, jak si je Hanka ještě před svou smrtí naplánovala. Původně to měl být koncert k jejím pětasedmdesátinám, ale ona ho už nemohla odzpívat. Na těch vystoupeních zazpívají Helena Vondráčková, Leona Machálková, Monika Absolonová, Petr Rezek, Karel Vágner, lidé z krásného muzikálu Biograf láska a další.

Vy také?

Ano i ne. Budu v hledišti a na závěr bych měl zazpívat vánoční duet, který Hanka natočila s Markem Ztraceným. Budu ho zpívat s ním.

 

Autor: 
Vladan Drvota
Aktuálně
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
V městské části Bosonohy, konkrétně na ulici Konopiska, vzniklo na začátku července nové kontejnerové stání pro komunální a tříděný odpad. Jedná se o dřevěnou konstrukci, která vhodně zapadá do...
19.07.2024 - 10:34
Komentáře