Reklama
reklama

Brno

Kompletně novou jídelnu získali školáci ze základní školy Hroznová. Prostory, které se nachází v prvorepublikové secesní vile, podstoupily proměnu po dlouhých třiceti letech. Celou rekonstrukci uskutečnila městská část Brno-střed, jež školské zařízení zřizuje.
Stáří: 1 hodina 44 min
Žádná nuda o víkendu nehrozí. Pro milovníky technologií jsou na výstavišti připraveny Brno Creative Days, ve VIDA! science centru se chystají osvětové akce a učiliště v Bosonohách vám přiblíží řemeslné obory. Vybírat však můžete i z mnoha dalších super zážitků.
Největší kulturně-kreativní festival v Česku se blíží. Už 19. a 20. října startují Brno Creative Days, které se věnují inovacím, umění či technologiím. Nejdříve se uskuteční veletrh talentovaných vynálezců Maker Faire a setkání herních vývojářů GameDev Connect na výstavišti.
Odběrové centrum Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně funguje už pět let. První dárce přivítalo 14. října 2019, kdy se vedení nemocnice rozhodlo navázat na historickou tradici a po letech obnovit provoz transfuzní stanice.
Čaj u Mefista. Pod tímto názvem se v jihomoravské metropoli uskuteční 2. ročník mezinárodní multioborové konference zaměřené na výzkum okultismu a alternativních náboženských směrů. V prostorách Mahenova památníku se akce bude konat ve dnech 25. až 28. října.
Slouží nejen jako studentská kolej, ale zázemí tu mají také univerzitní knihovna, nakladatelství JAMU, infocentrum a učebny. V pondělí 14. října se Informační, výukové a ubytovací centrum Astorka po téměř roční rozsáhlé rekonstrukci a modernizaci vnitřních prostor znovu zpřístupní studentům.
S dalšími komplikacemi musejí od listopadu počítat řidiči při průjezdu brněnskou Slatinou. Kromě okružní křižovatky tu budou silničáři opravovat také poškozený úsek v ulici Hviezdoslavova. U obou staveb by mělo být hotovo na konci letošního roku.
Co nejméně, ale bourat. Takový je známý verdikt nad lužáneckým fotbalovým stadionem. Demolice tribun je v plánu na příští rok. Valy na místě zůstanou a po zatravnění se lokalita zpřístupní lidem až do doby, než bude jasné, co s ní bude dál.
Fakultní nemocnice Brno-pracoviště Dětská nemocnice testuje monitor s umělou inteligencí, který zvyšuje informační komfort návštěvníků v rámci navigace a orientace v nemocnici. Jedná se o tzv.
Hustý provoz a časté uzavírky zhoršují bezpečnost zdejších silnic. Foto: Centrum news / Tomáš Varga
Brněnské silnice patří dlouhodobě k těm nejnebezpečnějším u nás a potvrdilo se to i nyní. Co se týče dopravních nehod se smrtelnými nebo těžkými zraněními, skončila jihomoravská metropole v GČP Indexu za loňský rok mezi krajskými městy nejhůře.
První říjnový víkend bude rozhodně stát za to. Brno opanují rovnou dva filmové festivaly, které doplňuje umělecký program v bývalé káznici či aktivity věnované kávě. Dále se nabízí série koncertů v hudebních klubech a zajímavé expozice.
Vedení města Brna nabídlo ukrajinskému městu Charkov dalších šest tramvají. Jedná se o vozy typu T6A5, které by Dopravní podnik města Brna vyřadil a nahradil novými tramvajemi. Válkou poničené město je opraví a nasadí do provozu, případně využije na náhradní díly.
Ceny brněnských bytů pokořily historické maximum. Průměrná nabídková cena novostaveb tu přesáhla v druhém čtvrtletí roku 2024 úroveň 129 400 korun za metr čtvereční, prudce však vzrostla i poptávka.
Potřebnou opravu včetně obnovy hodnotných architektonických prvků podstoupila základní škola v brněnské Rašínově ulici. Stavební úpravy historicky cenné budovy z konce devatenáctého století měla na starost městská část Brno-střed, jež práce dokončila ještě před začátkem školního roku.
Extrémní počasí zapříčinilo potíže v mnoha městských parcích a také na brněnských hřbitovech. Většinu z nich se podařilo otevřít v pondělí 23. září, výjimkou je Ústřední hřbitov.