Reklama
reklama

Začala stavba druhé největší investice v dějinách Masarykovy univerzity

Areál bohunického kampusu Masarykovy univerzity se rozroste o MUNI BioPharma Hub. Ten má propojit nové zázemí farmaceutické fakulty se vzdělávací infrastrukturou v oblasti vědy a výzkumu, farmacie, molekulární biologie nebo dalších biotechnologických oborů. Strategický projekt si vyžádá investici přesahující 4 miliardy korun, hotovo by tu mělo být v polovině roku 2026.

„Na začátku MUNI BioPharma Hubu byla idea, aby univerzita mohla ze své role přispívat k řešení některých klíčových celospolečenských otázek. Jednou z takových oblastí, kde máme za sebou prostřednictvím lékařské fakulty, přírodovědecké fakulty nebo Ceitecu dlouholeté aktivity, je téma lidského zdraví, které získalo návratem farmaceutické fakulty pod křídla Masarykovy univerzity a blízkostí Fakultní nemocnice Brno, úplně nové synergické možnosti, a to nejen pro vzdělávání, zejména to interdisciplinární, ale i pro vědu a výzkum,“ vysvětlil rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš. Právě v jeho hlavě se před pěti lety myšlenka na vznik této vzdělávací infrastruktury zrodila.

Význam MUNI BioPharma Hubu by měl spočívat také v přínosu pro strategická témata jako je třeba léková soběstačnost a rozvoj farmaceutického průmyslu. Díky takzvaným čistým prostorám (GMP) tu bude Masarykova univerzita schopna realizovat kompletní vývoj léků od syntézy budoucích aktivních látek až po výrobu klinických šarží. Studující tak budou moci již během studia získat zkušenosti s reálnou výrobou léků.

Dalším cílem je rovněž vychovávat odborníky, kteří budou přicházet do firem nebo působit v regulatorních úřadech jako je Státní ústav pro kontrolu léčiv.

V objektu vznikne zbrusu nové Preklinické centrum, které poskytne i příležitost lépe navázat základní výzkum na další stupně například na klíčový klinický výzkum a příslušné studie.

Místo tu najdou také laboratoře pro domorodé nebo exotické látky, které mohou způsobit vážné nebo potenciálně smrtelné onemocnění inhalační cestou expozice, kryobanka, jednotka pro tkáňové kultury a genetické modifikace, jednotka pro experimentální chirurgii nebo jednotka pro neurobehaviorální experimenty či farmakologicko-toxikologická jednotka.

Projekt je výjimečný i v rámci střední Evropy

Druhá největší investice ve 105leté historii Masarykovy univerzity nabídne unikátní koncentraci vzdělávacích a výzkumných kapacit s nejmodernější technologickou konfigurací a jihomoravské metropoli může přinést zásadní nové podnikatelské příležitosti, zejména v odvětví výroby léčiv či vývoje v oblasti biotechnologií.

„Jde o důležitý projekt, který přispívá k posílení postavení České republiky jako centra vzdělanosti, výzkumu a inovací. Má i strategický význam, protože propojí špičkový výzkum s farmaceutickým průmyslem, což v Evropě potřebujeme proto, abychom v lécích nebyli závislí na dodavatelích z méně bezpečných zemí,“ uvedl předseda vlády České republiky Petr Fiala při příležitosti slavnostního zahájení stavby.

Zásadní je i propojení s dalšími fakultami. „Než se léčivo dostane do lékáren, je to nesmírně dlouhý proces. K němu jsou potřeba ekonomové i právníci, kteří se budou v dané oblasti orientovat a budou mít přehled, co se ve farmaceutickém průmyslu děje. Z tohoto důvodu budeme mít k dispozici i zbrusu nově sestavený interdisciplinární mezifakultní studijní program Applied Health Economics, který bude vyučován v angličtině předními pedagogy z šesti různých fakult univerzity. Ten by měl generovat budoucí experty do nemocnic, pojišťoven či regulatorních institucí. Ve střední Evropě takový podobný program neexistuje,“ doplnil rektor Martin Bareš.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře