Reklama
reklama

Závislosti na Moravě? Stále mladší uživatelé drog i rostoucí obliba online hazardu

Opilý muž svlečený na ostrůvku před hlavním nádražím z nešťastné lásky, podroušená dvojice oddávající se důvěrnostem v parku před Mahenovým divadlem nebo psychofarmaka zapíjející žena ohrožující rodinu i bývalého partnera. Zdá se, že někteří Brňané nemají problémy nejen v partnerských vztazích, ale i s láskou k alkoholu a drogám. Jaké jsou trendy v užívání návykových látek a nelátkových závislostech?

Ze zprávy o nelegálních drogách v České republice 2023, kterou vydal Úřad vlády ČR v roce 2024, vyplývá, že nejhojněji užívanou látkou je konopí, a to ve 30 %. Bohaté zkušenosti mají uživatelé drog také s pervitinem. Ten je druhou nejčastější drogou. Následuje kokain, extáze, halucinogenní houby, LSD a pervitin.

Na Moravě zároveň roste i poptávka po sociálních a zdravotních službách, a to nejen v případě lidí potýkajících se s problémy se závislostí, ale i ze strany jejich blízkých a rodin. To se projevuje i v distribuci materiálů určených ke snižování rizik spojených s užíváním drog.

„V roce 2023 organizace vydala 824 tisíc injekčních setů, což je mírný pokles oproti 874 tisícům v roce 2022, ale stále jde o výrazně vyšší počet než před pandemií. Tento trend je částečně důsledkem významného nárůstu počtu klientů během pandemie a následných ekonomických a psychických problémů s ní spojených,“ uvedla médiím Jitka Uhnavá, tisková mluvčí Společnosti Podané ruce.

Trendy v užívání návykových látek a nelátkových závislostech

V souvislosti s pandemií a ekonomickou krizí se změnily vzorce užívání návykových látek. Roste zejména počet lidí s nelátkovými závislostmi, jako jsou online hraní a live sázky. Dlouhé lockdowny, kdy byli lidé uzavřeni doma, často o samotě, vedly k nárůstu počtu i intenzity užívání návykových látek mezi mladými lidmi.

S tím je podle Společnosti Podané ruce spojený i vyšší počet klientů, kteří tíhnou k sebepoškozování či poruchám příjmu potravy.

„Zaznamenali jsme rovněž snížení věkové hranice u dětí, které mají první kontakt s návykovými látkami. Zároveň evidujeme významný nárůst úzkostí a sklonů k destruktivnímu až sebevražednému chování,“ popsal ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

„Pozorujeme celkové zhoršení duševního stavu klientů a zvýšený výskyt depresivních stavů, sebepoškozování, sociálního stažení až fobií a tak dále. S takovýmto objemem obtíží tohoto druhu jsme se dříve nepotkávali,“ dodal.

Podobné trendy popisují experti také v Souhrnné zprávě o závislostech v ČR 2023 a Zprávě o nelegálních drogách v ČR 2023. Podle nich se zvýšil počet uživatelů nelegálních drog a výrazně narostl počet osob s problémovým užíváním alkoholu.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Janáčkovo kulturní centrum, víceúčelová hala nebo opatření proti velké vodě. Brno má velké plány, se kterými jsou spojeny i vysoké náklady. Na jejich zaplacení si proto v následujících letech půjčí...
26.10.2024 - 07:28
Od středy 30. října do neděle 3. listopadu 2024 budou mít návštěvníci Ústředního hřbitova opět možnost využít minibusovou linku.
25.10.2024 - 18:30
Kompletně novou jídelnu získali školáci ze základní školy Hroznová. Prostory, které se nachází v prvorepublikové secesní vile, podstoupily proměnu po dlouhých třiceti letech. Celou rekonstrukci...
23.10.2024 - 13:18
Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně už dva roky funguje ambulance časné artritidy, která pacientům s revmatoidní artritidou přináší naději na brzké stanovení diagnózy a lepší výsledky léčby. Čas...
22.10.2024 - 12:31
Odborníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) budou v následujících třech týdnech prověřovat provoz Jaderné elektrárny Dukovany. Desetičlenný tým složený z expertů z osmi zemí světa,...
21.10.2024 - 13:30
Podmanivá zpěvačka Sian Evans & Kosheen na podzim opět potěší české fanoušky speciálním klubovým turné, které nese název „Celebrating 25 years of Kosheen“. Turné po České republice odstartuje v...
21.10.2024 - 08:15
Komentáře