Reklama
reklama

Začal 12. ročník ocenění zásahů a činností dobrovolných hasičů

Jednotky a sbory dobrovolných hasičů z celé České republiky se od včerejšího dne mohou hlásit do letošního, už 12. ročníku udílení ocenění Dobrovolní hasiči roku. Partneři Ankety, ale i široká veřejnost tak pravidelně vyjadřují poděkování za dobrovolnou, obětavou a současně profesionální činnost jednotek, sborů a hasičských sborů. Zásahy, preventivní a výchovné činnosti s obdobím 1. 7. 2021 až 30. 6. 2022 může přihlásit každá jednotka nebo sbor z České republiky nejpozději do 27. 7. 2022. Z nich pak odborná porota vybere 50 finalistů, kteří v listopadu obdrží ocenění „Dobrovolní hasiči roku 2022“. Pro finalisty na prvních třech místech opět pořadatelé a partneři Ankety připravili finanční a věcné ceny, které jim pomohou k pořízení nové hasičské techniky a vybavení.

Pravidla dvanáctého ročníku vycházejí ze zjednodušení hodnoticích kritérií loňského ročníku, kterým pořadatelé reagovali na mimořádnou covidovou situaci. I letošní ročník bude odrážet současnou situaci, tedy zapojení a poskytovanou pomoc dobrovolných hasičů v souvislosti s děním na Ukrajině. Na základě doručených přihlášek odborná porota složená ze zástupců partnerů, HZS ČR, SH ČMS, MHJ, ČHJ a pořadatele vybere 25 jednotek a 25 sborů nebo hasičských sborů dobrovolných hasičů, kteří za svoji činnost obdrží ocenění.

Dvěma novými členy Odborné poroty jsou generální ředitel HZS ČR generálporučík Vladimír Vlček a Petr Koutný ze společnosti GasNet, která je tradičním generálním partnerem akce: „Již po dvanácté budeme oceňovat aktivity dobrovolných hasičů, kteří jsou klíčovými partnery plynařů. Ocenění je důstojným poděkováním skupiny GasNet hasičům za spolupráci při zásazích, za profesionalitu i preventivní činnost,” vysvětluje Petr Koutný, ředitel provozu a údržby společnosti GasNet.

Generální ředitel HZS ČR generálporučík Vladimír Vlček, který je předsedou odborné poroty, zdůraznil: „Vedle práce dobrovolných hasičů si naše uznání a poděkování zaslouží také partneři, kteří dobrovolné hasiče dlouhodobě podporují. Díky nim se během uplynulých 11 ročníků podařilo ocenit 472 jednotek a sborů dobrovolných hasičů, kteří pro svoji další činnost získaly finanční a věcné dary za více jak 23,5 miliónů korun.“

Významnými podporovateli dobrovolných hasičů a dlouholetými hlavními partnery Ankety jsou společnosti Net4Gas, Lesy ČR, Ford Motor Company a DCom. Partnerskou strukturu naplňují společnosti EG.D, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky, Medsol, Požární bezpečnost, Patrol, Techsport, Vinařství Prokeš, Teleskopické stožáry a Rescop.

„Každý rok pročítáme desítky nových příběhů, ve kterých hasiči bojují buď s živly, nebo o záchranu lidských životů a majetku. Oceňuji proto práci a zapojení všech dobrovolných hasičů a vážím si jejich odhodlání pomáhat. Podporou Ankety tak chceme opakovaně vyjádřit hasičům naše poděkování a uznání,“ říká Radek Benčík, jednatel společnosti NET4GAS a člen odborné poroty.

Na jednotky a sbory, které v závěrečném veřejném hlasování získají největší počet hlasů, čeká i v letošním roce speciální ocenění v podobě skleněné zásahové helmy v životní velikosti. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v listopadu za účasti kamer České televize.

Elektronický formulář pro přihlášení a pravidla jsou přístupné na internetových stránkách www.adhr.cz. Seznámit se s pravidly, postupem pro přihlášení i letošními cenami, které poskytli partneři Ankety, je možné také na prezentačním stánku Ankety v rámci Roadshow s rádiem Český Impuls.

Záštitu nad akcí převzal generální ředitel HZS ČR generálporučík Ing. Vladimír Vlček a náměstek generálního ředitele HZS ČR brig. gen. Mgr. Slavomír Bell. Svoji záštitu Anketě udělil také 1. místopředseda vlády a ministr vnitra Mgr. Bc. Vít Rakušan, ministr financí Ing. Zbyněk Stanjura, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. a ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula.

TZ: adhr.cz

Autor: 
redakce
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře