Reklama
reklama

V roce 200. výročí narození svého stavitele zahajuje Arnoldova vila pravidelný provoz

Za jedno z největších lákadel letošní sezóny považuje Muzeum města Brna start pravidelného provozu Arnoldovy vily. Ten je naplánován na pátek 5. dubna. Do památkově obnoveného objektu v ulici Drobného se budou moci zájemci zatím podívat vždy od pátku do neděle, v květnu se otevírací doba ještě prodlouží.

Pravidelný provoz vily Josefa Arnolda z roku 1862 je spojen s uvedením stálé expozice Odkaz minulosti v plynutí času. Ta je rozmístěna v domě v rámci pater a je složená ze tří částí.

První část odkazuje na genius loci celého objektu a rovněž návštěvníky seznámí s urbanistickým vývojem Černých Polí v okolí. K vidění je tu například i model původní vilové kolonie z 60. let 19. století.

Příběhu stavitele Josefa Arnolda, jehož 200. výročí narození si shodou okolností připomínáme v letošním roce, se věnuje třetí podlaží. V něm mohou zájemci shlédnout i film o průběhu rekonstrukce vily, kterou pod svou správu získalo Muzeum města Brna v roce 2019.

Poslední část je věnovaná osudu posledních soukromých majitelů objektu, kteří byli židovského původu. Byli jimi Cecilie a Kornelius Hože. Právě Cecilie, manželka významného advokáta a spolumajitele maloměřické cementárny a teta Grety Tugendhat, rozšířila vilu v duchu art deco s prvky secese.

Arnoldova vila bude přístupná návštěvníkům buď individuálně, anebo s průvodcem.

Prodloužení otevírací doby a další lákadla

Od 16. května se otevírací doba prodlouží. Otevřeno bude od úterý do neděle. Během měsíce lásky bude také dokončena kompletní obnova zahrady, která ji propojí se zahradami vily Tugendhat a Löw-Beer. Přidá se i provoz letní kavárny.

Rekonstrukce

Památková obnova komplikované přistavované stavební struktury objektu si vyžádala specifické přístupy a metody. Náročné bylo statické zabezpečení objektu, specifický restaurátorský zásah si vyžádala i krovová soustava a hrázděné zdivo takzvané Arnoldovy věže. Ta nabízí nádherné výhledy na sousední vilu Tugendhat i vzdálenější hrad Špilberk.

Zvýšenou pozornost odborníci věnovali i autentickým konstrukcím a detailům. Muzeum města Brna se navíc zaměřilo i na nalezené dekorativní a stavebním prvky, které v průběhu obnovy dokumentovalo a prezentuje je přímo v objektu.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře