Reklama
reklama

V rámci Týdne pro rodinu ožije Jurkovičova vila i přilehlá zahrada pohádkovým programem

Zažít Jurkovičovu vilu jinak. To nabízí rodinám s dětmi program nazvaný Tajemství pavučiny, který se v jedné z nejvýznamnějších brněnských secesních památek z přelomu 19. a 20. století uskuteční v sobotu 18. května. Akce proběhne v rámci 16. ročníku Týdne pro rodinu, jehož letošním mottem je Štěstí rodiny nejsou osamocené šediny.

Poznat Jurkovičovu vilu s programem pro rodiny

Pohádkové dobrodružství s úkoly, tvořením a výkladem o historii vily. To vše přinese návštěvníkům putování významnou památkou zpestřené příběhem o tajemných a trochu legračních bytostech třetí květnovou sobotu.

„Rodiny s dětmi vezmeme za podivnými tvory, kteří někdy přehazují věci, občas vržou pod prahem, nebo ťukají ve zdech a šelestí v listí, ale bez kterých by vila nebyla tím, čím je. Těšte se na nejstaršího obyvatele tohoto krásného domu, samotného Génia Loci, zvaného Locík, a pavučinu jeho příběhů. Cílem je ochránit její křehká vlákna a zároveň najít převzácnou špulku stříbrných nití,” popsala jedna z organizátorek a vedoucí pracoviště Lata Štěpánka Kerdová.

Program je inspirován životem architekta Jurkoviče i lidí, kteří ji obývali poté, co byla prodána. „Děti si kromě zážitku odnesou sešit pohádek o jednotlivých bytostech z vily, pracovní listy a vytvoří si vlastní motanici, hračku, která rozvíjí logické myšlení i jemnou motoriku. Program Tajemství pavučiny pořádáme již potřetí. Účastníci programu v minulých letech oceňovali originální příběh, program přizpůsobený dětem i rodičům a zajímavé úkoly,” doplnila Kerdová.

Doprovodný program je vhodný pro děti ve věku od 4 do 9 let a kvůli omezené kapacitě vily je nutná rezervace předem.

Štěstí rodiny nejsou osamocené šediny 

Osamělost uprostřed bezpočtu virtuálních možností. 16. ročník Týdne pro rodinu ve dnech 13. – 19. května chce mottem Štěstí rodiny nejsou osamocené šediny poukázat na důležitost blízkosti a bolestný nárůst osamělosti především seniorů spojené s vyloučením, pádem do izolace až ubližováním si.

„Je vlastně paradoxem, že tolik lidí je osamělých a žijí někdy doslova vedle sebe. Pro mě jako socioložku je to indikátorem, jak hluboce je naše společnost protknutá rakovinou nedůvěry a jak hluboké dopady to na kvalitu života nás všech má,“ uvedla expertka na problematiku stárnutí socioložka Lucie Vidovićová.

„I sociologické výzkumy ukazují, že společnosti, ve kterých je nízká společenská důvěra mají vyšší podíly osamělých lidí. Je tedy na pováženou hledat systémová opatření, která budou bojovat nejen s osamělostí u jednotlivců, ale půjdou i po kořenech problému, jako je společenské rozdělení, nedostatek empatie, nedůvěra v lidstvo i sebe navzájem,“ doplnila Vidovićová.

Letošní ročník Týdne pro rodinu proto nabídne na padesátku tematických akcí po celé republice z dílny center pro rodinu, krajů, obcí i institucí. Patří mezi ně například i program v Jurkovičově vile.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře