Reklama
reklama

Sluneční paprsky a víno patří k sobě. Kam v červenci vyrazit za vinařskými akcemi?

Víno, ženy a zpěv oslavovala již Anakreonská poezie, neodmyslitelně však patří i k jižní Moravě. Během července ji navíc víno, kultura a gastronomie ovládnou naplno. Zdejší obce totiž nabídnou nespočet zajímavých akcí.

Hudbu s vínem propojí projekt nazvaný Hudba na vinicích. V letošním roce se ve vinařstvích CHÂTEAU VALTICE, Sonberk, LAHOFER, JOHANN W a Víno Zlomek & Vávra mohou návštěvníci těšit na neopakovatelnou atmosféru koncertů například Davida Kollera, Anety Langerové, No Name, Mig 21, Queenie, Čechomoru ale i mnohých dalších. Vinice navíc s koncem července neztichnou, poslední koncert se odehraje 21. září.

V sobotu 6. července si milovníci vína přijdou na své v Miklově, kde se jim v rámci Mikulovské sklepy open otevře 25 vinných sklepů. V nich budou místní vinaři nabízet k ochutnání své moky, mlsné jazýčky zase okusí místní speciality.

Ve stejný den již po dvacáté přivítá zájemce až 20 otevřených sklepů také v Hruškách, a to v ulicích Sklepní a Záhumenní. Ve večerních hodinách tu navíc v areálu u myslivny zahraje k tanci a poslechu taneční skupina FIVE LIVE.

Aby mohli Brňané bez obav degustovat a nemuset se obávat o řidičský průkaz, neměli by opomenout datum 11. července. To se totiž přímo v jihomoravské metropoli a její Otevřené zahradě v ulici Údolní uskuteční 100. večer se 100 víny ze Salonu vín. Patronem a odborným průvodcem večera bude právě Salon vín ČR a pít se budou ta, která dostala Zlatou medaili v rámci finální soutěže Národní soutěž vín a stala se tak těmi nejlepšími pro rok 2024.

Pro cyklisty, pěší i rodiny s dětmi je na Mikulovsku druhou červencovou sobotu určen další z výletů po vinařských stezkách. Ten startuje od Zámeckého hotelu Anton Florian. Tento den ožije i Podzámecká zahrada zámku v Kroměříži, kde se v rámci zdejších Vinných slavností představí 17 vinařství, pivovar, ale také chutná gastronomie a živá hudba.

Nuda rozhodně nehrozí ani ke konci července. Předposlední víkend prvního měsíce prázdnin se otevřou sklepy v Hovoranech, od pozdního odpoledne do noci se bude putovat také mezi vinnými sklepy ve Vrbicích. Poslední víkend ovládne Velké Bílovice Letní slavnost autentických vín, ve znojemském Louckém klášteře zase proběhne letní degustace.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Janáčkovo kulturní centrum, víceúčelová hala nebo opatření proti velké vodě. Brno má velké plány, se kterými jsou spojeny i vysoké náklady. Na jejich zaplacení si proto v následujících letech půjčí...
26.10.2024 - 07:28
Od středy 30. října do neděle 3. listopadu 2024 budou mít návštěvníci Ústředního hřbitova opět možnost využít minibusovou linku.
25.10.2024 - 18:30
Kompletně novou jídelnu získali školáci ze základní školy Hroznová. Prostory, které se nachází v prvorepublikové secesní vile, podstoupily proměnu po dlouhých třiceti letech. Celou rekonstrukci...
23.10.2024 - 13:18
Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně už dva roky funguje ambulance časné artritidy, která pacientům s revmatoidní artritidou přináší naději na brzké stanovení diagnózy a lepší výsledky léčby. Čas...
22.10.2024 - 12:31
Odborníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) budou v následujících třech týdnech prověřovat provoz Jaderné elektrárny Dukovany. Desetičlenný tým složený z expertů z osmi zemí světa,...
21.10.2024 - 13:30
Podmanivá zpěvačka Sian Evans & Kosheen na podzim opět potěší české fanoušky speciálním klubovým turné, které nese název „Celebrating 25 years of Kosheen“. Turné po České republice odstartuje v...
21.10.2024 - 08:15
Komentáře