Reklama
reklama

Brno a jeho chrámy. Znáte i ty, do kterých se běžně nemůže?

Sedm běžně uzavřených brněnských kostelů se až do 15. září otevírá návštěvníkům. Projekt Brno a jeho chrámy přibližuje zdejší sakrální skvosty, ať již díky rozšířené otevírací době nebo komentovaným prohlídkám. Letos se koná 16. ročník.

Projekt pořádá TIC BRNO ve spolupráci s Biskupstvím brněnským, křesťanskými farnostmi v Brně, Židovskou obcí Brno a brněnskou pobočkou Židovského muzea v Praze.

„Jsem rád, že lidé mohou během letních měsíců do brněnských kostelů zavítat během celého dne. Přijít, zastavit se, spočinout a v tichu popřemýšlet o životě, pomodlit se, nebo se jen ochladit v horkém letním dni, to je možnost, kterou nabízíme každému člověku, který kolem našich kostelů chodí,” řekl biskup Pavel Konzbul.

Letošní ročník přináší i některé novinky. „Nově se letos podíváte například do kostela sv. Augustina nebo kostela sv. Cyrila a Metoděje, jejichž návštěva vás zavede mimo centrum. Zveme také na edukativní procházky a přednášky,“ pozvala na akci Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO.

Až do 15. září bude zpřístupněno sedm běžně uzavřených kostelů. Od úterý do soboty bude otevřena bazilika Nanebevzetí Panny Marie, kostel sv. Tomáše kostel J. A. Komenského a kostel sv. Michala. Od pondělí do pátku bude možné navštívit kostel sv. Maří Magdalény.

Letos poprvé se do akce zapojily i dva objekty mimo bezprostřední srdce Brna. O sobotách nechá do svých útrob nahlédnout kostel sv. Augustina na náměstí Míru a o nedělích zase kostel sv. Cyrila a Metoděje na Gajdošově ulici v Židenicích. Ten je vhodný na nedělní výlet mimo centrum a láká také na výstavu historických fotografií ze života farnosti.

Doprovodný program i zábava pro děti

Doprovodný program nabídne sedm procházek a dvě přednášky. Zájemci se například mohou těšit na prohlídku s průvodcem, která představí opravy a změny v kostele sv. Jakuba procházejícího náročnou rekonstrukcí. „Průvodce se zaměří nejen na příběh dějin tohoto impozantního kostela, ale i na jeho současnost a budoucnost,“ upřesnila Janulíková.

Připravena je ale i prohlídka židovského hřbitova v Židenicích, funkcionalistické synagogy Agudas Achim či kostela sv. Rodiny na Grohově. „Dozvíte se ale i více o historii červeného a betlémského kostela a působení českobratrské církve evangelické v Brně. Vydáte se do Obřan-Maloměřic, kde se podíváte ke kostelu sv. Václava a projdete se kolem industriálních staveb i menších sakrálních památek,“ doplnila výčet Hana Bánovská, tisková mluvčí brněnského turistického informačního centra.

První přednáška bude věnována zaniklým sakrálním stavbám v Brně a konat se bude 18. července v Církevním domově mládeže na Veveří. Celý letošní ročník uzavře 11. září závěrečná přednáška s názvem Život a smrt kněze Josefa Toufara. Tu povede spisovatel Miloš Doležal, držitel ceny Magnesia Litera za knihu roku 2022.

Nezapomnělo se ani na nejmenší návštěvníky. Pro ty jsou v každém z kostelů připraveny zdarma pracovní listy, které je hravou formou seznámí s církevními stavbami.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Janáčkovo kulturní centrum, víceúčelová hala nebo opatření proti velké vodě. Brno má velké plány, se kterými jsou spojeny i vysoké náklady. Na jejich zaplacení si proto v následujících letech půjčí...
26.10.2024 - 07:28
Od středy 30. října do neděle 3. listopadu 2024 budou mít návštěvníci Ústředního hřbitova opět možnost využít minibusovou linku.
25.10.2024 - 18:30
Kompletně novou jídelnu získali školáci ze základní školy Hroznová. Prostory, které se nachází v prvorepublikové secesní vile, podstoupily proměnu po dlouhých třiceti letech. Celou rekonstrukci...
23.10.2024 - 13:18
Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně už dva roky funguje ambulance časné artritidy, která pacientům s revmatoidní artritidou přináší naději na brzké stanovení diagnózy a lepší výsledky léčby. Čas...
22.10.2024 - 12:31
Odborníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) budou v následujících třech týdnech prověřovat provoz Jaderné elektrárny Dukovany. Desetičlenný tým složený z expertů z osmi zemí světa,...
21.10.2024 - 13:30
Podmanivá zpěvačka Sian Evans & Kosheen na podzim opět potěší české fanoušky speciálním klubovým turné, které nese název „Celebrating 25 years of Kosheen“. Turné po České republice odstartuje v...
21.10.2024 - 08:15
Komentáře