Reklama
reklama

Týden čtení dětem pozve děti i dospělé po celé republice ke společnému čtení

Slavnostní zahájení čtrnáctého ročníku Týdne čtení dětem v ČR, který pořádá Celé Česko čte dětem, se letos odehraje v Brně, v Divadle Bolka Polívky, a to již 31. května.

Následně se díky zapojeným institucím uskuteční v městech a obcích po celé zemi. Bude se číst, vyprávět, tvořit, zpívat, hrát a sdílet radost ze společného čtení. Pozvání na slavnostní inauguraci přijali herec Bolek Polívka a spisovatel Michal Viewegh. O hudební vystoupení se postará známý zpěvák Xindl X. Součástí programu bude také oblíbené scénické čtení LiStOVáNí. Programem provede diváky moderátor Honza Adámek.

Čtení knih je možností, jak prožívat spoustu dalších životů. Když vstoupím do příběhu, rázem se stávám někým jiným. Můžu být klukem, který chodí do první třídy, nebo třeba psem či kočkou. Dostanu se do pouště mezi surikaty, do vesmíru, a klidně i do jiného století. Proto tak ráda píšu knihy a proto tak ráda čtu dětem na besedách,” říká jedna z nejčtenějších českých spisovatelek pro děti a mládež Ivona Březinová.

Týden čtení dětem je každoročním vrcholem celonárodní osvětové kampaně Celé Česko čte dětem​, která byla založena před 18 lety. Do Týdne čtení dětem se mohou od května registrovat školy, školky, knihovny a další organizace.

Světoznámý český neurolog a vysokoškolský pedagog Martin Jan Stránský ve svém Otevřeném dopise vládě, Ministerstvu školství a České pediatrické společnosti s názvem: Jak nástup digitální technologie negativně ovlivňuje mysl a budoucnost našich dětí uvádí: „Hlavním viníkem současného stavu není technologie nebo uživatel, ale ten, kdo ji umožňuje. Je čas klást otázku: Kde jsou v tom všem rodiče? Dnešní rodiče zcela rezignovali na svůj hlavní životní úkol vychovávat a věnovat se svým dětem.” V jednom ze svých rozhlasových rozhovorů dodává: „Když děti narazí na jakýkoliv problém, jsou zvyklé zmáčknout knoflíček, který se jmenuje DELETE, a problém vymažou. A pak jdou do světa a narazí na tvrdou realitu, a realita nemá knoflíček DELETE.

KDY: Pátek 31.5.2024, s programem pro 1. stupeň ZŠ (od 9:00) a 2. stupeň ZŠ (od 11:00)

KDE: Divadlo Bolka Polívky Brno (Sál Břetislava Bakaly, Žerotínovo náměstí 6)

Zdroj: celeceskoctedetem.cz

 

Autor: 
redakce
Aktuálně
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
V městské části Bosonohy, konkrétně na ulici Konopiska, vzniklo na začátku července nové kontejnerové stání pro komunální a tříděný odpad. Jedná se o dřevěnou konstrukci, která vhodně zapadá do...
19.07.2024 - 10:34
Komentáře