Reklama
reklama

Staňte se dárcem krevní plasmy a pomozte zachraňovat životy

Darovat krevní plasmu znamená udělat dobrý skutek a pomoci lidem, kteří se potýkají s vážnými zdravotními obtížemi. Cenné látky, které plasma obsahuje, nelze vyrobit uměle, proto produkce léčiv závisí pouze na ochotných dárcích. Jak se stát jedním z nich?

Rozhoduje věk a dobrá kondice

Vhodný a zdravý dárce ve věku 18-65 let může darovat krevní plasmu co 14 dní. Před každým odběrem by měl dárce dbát na dodržení stravovacího a pitného režimu.

Zájemce o darování plasmy vyplní před prvním odběrem zdravotní dotazník, což může udělat i online z pohodlí domova. Na odběrovém centru dotazník podepíše a po změření teploty, tlaku a zvážení, může přejít k lékaři. S lékařem projde informace uvedené v dotazníku a absolvuje prohlídku, po dokončení vstupních procedur a kladném posouzení vhodnosti darovat krevní plasmu, je možné přistoupit k samotnému odběru. Současně se začátkem odběru, je provedena i kontrola krevního obrazu. Odběr je prakticky bezbolestný a trvá zhruba 40 minut.  

Plasma jako součást moderní medicíny

Krevní plasma má v lidském těle zcela nenahraditelnou funkci, a to transportovat důležité součásti krve na potřebná místa. Plasma je z 90% tvořena vodou, ve které je „rozpuštěno“ množství živin. Klíčové jsou plasmatické bílkoviny, které se využívají při výrobě léčiv pro pacienty s poruchou srážlivosti krve, sníženou imunitou či nádorovými onemocněními.

Přináší dárcovství nějaké výhody?

Každý dárce se může rozhodnout, zda bude plasmu darovat bezplatně, nebo za úplatu. Bezplatný dárce má nárok na placené volno a snížení daňového základu. Placený dárce dostává náhradu 800 Kč za čas strávený na odběru plasmy. Výhodou pro každého dárce je také pravidelný rozbor krevního obrazu, díky němuž má stálý přehled o svém zdraví.

 Více informací na: https://www.caraplasma.cz/

 

Autor: 
PR
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře