Reklama
reklama

Soutěž na uměleckou intervenci před Bílým domem, kterou podpořila Bloombergova nadace, zná svého vítěze

Pod hlavičkou kandidatury na titul Evropské hlavní město kultury Brno 2028 získalo město na podzim loňského roku jako první v České republice prestižní ocenění v rámci výzvy vyhlášené Bloombergovou nadací pod iniciativou Asphalt Art Initiative, a to na realizaci projektu pro veřejný prostor před Bílým domem „Náš prostor Bílý dům“. Na začátku letošního roku odborná komise zvolila pět finalistů k předložení konkrétních řešení, z nichž byl dne 6. 4. 2023 vybrán vítězný návrh od Patrika Antzaka a Jakuba Jahna.

V roce 2022 udělila nadace Bloomberg Philanthropies, založená bývalým starostou New Yorku Michaelem Bloombergem, v rámci Asphalt Art Initiative vůbec poprvé granty z tohoto dotačního okruhu v Evropě. Celkem bylo podpořeno 19 evropských měst a město Brno, jako jediné z České republiky, patří mezi ně. Přihlásilo se s projektem „Náš prostor Bílý dům“, jehož cílem je prostřednictvím umění zpříjemnit veřejný prostor obyvatelům města a přímým uživatelům budovy, kterými jsou hlavně děti – žáci základní školy a pacienti dětské polikliniky. Nositelem projektu je Centrum pro středoevropskou architekturu CCEA ve spolupráci s Fakultou výtvarných umění VUT v Brně, za město je partnerem projektu TIC BRNO: BRNO 2028.

Výstupem projektu bude malba na chodníku před Bílým domem, nedílnou součástí je i zapojení veřejnosti. V jednání je též úprava zeleně a další dílčí kroky vedoucí k větší bezpečnosti a kultivaci prostoru. Na začátku roku byla vyhlášena výzva pro umělce, z nichž na základě zaslaných portfolií a referenčních projektů odborná komise vybrala pět umělců / umělkyň / uměleckých skupin k předložení konkrétních návrhů. Těmito umělci byli skupina Comunite Fresca, Petr Dub, Patrik Hábl a dvojice Patrik Antzak a Jakub Jahn a Michaela Kachtíková s Radkou Částkovou. Dne 6. 4. 2023 zasedla odborná porota, která z pěti finalistů vybrala k realizaci projektu „Náš prostor Bílý dům“, návrh od Patrika Antzaka a Jakuba Jahna. Samotná realizace umělecké intervence je naplánována na přelom května a června 2023.

„Porota ocenila volnou kompozici malby pojatou jako otevřenou soustavu elementů, kterou je podle aktuální situace možné rozpracovávat a rozšiřovat dále do prostoru. Vítězné dvojici se podařilo docílit rovnováhy mezi vlastní volnou tvorbou a participativní částí projektu, která je uvěřitelná, nenásilná a má potenciál být realizována. Porota vyzdvihla také technologickou hodnotu projektu s důrazem na ekologický aspekt. Autoři navrhli použít inovační nátěr české společnosti FN-NANO čistící ovzduší,“ říká k vítěznému návrhu Yvette Vašourková, architekta a teoretička architektury z Centra pro středoevropskou architekturu. 

TZ: TIC

Autor: 
redakce
Aktuálně
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
V městské části Bosonohy, konkrétně na ulici Konopiska, vzniklo na začátku července nové kontejnerové stání pro komunální a tříděný odpad. Jedná se o dřevěnou konstrukci, která vhodně zapadá do...
19.07.2024 - 10:34
Komentáře