Reklama
reklama

Retro vozy i historické vlaky opět brázdí Brno a jeho okolí

Spojit příjemné s užitečným a zároveň si dopřát nevšední zážitek. Nejen fanoušci historie, retro stylu, a především pak dopravních prostředků, se po zimní pauze opět dočkali a po Brně i jižní Moravě se mohou projet trochu netradičním způsobem.
Během sezóny bude cestující vozit do Lednice motorový vůz Hurvínek. Foto: Josef Vendolský

Retro jízda metropolí

V jihomoravské metropoli jezdí opět na linkách 10 a 25 v nepracovní dny retro vozidla. Na tramvajové lince potkají Brňané mezi 10. a 20. hodinou nejčastěji vozy typu K2, T3 a T2. Na trolejbusovou linku 25 nasadil brněnský dopravní podnik své retro 15Tr a 22Tr. Cestující vozí v čase od 8:30 do 20:30 hodin.

Provoz retro vozidel je v plánu do 28. října letošního roku.

Historickými vlaky do Lednice

Se začátkem měsíce lásky odstartovala i pravidelná sezóna nostalgických jízd na trati z Břeclavi do Lednice. Milovníci železnice se mohou těšit na oblíbený motorový vláček Hurvínek, který České dráhy vypravují každou sobotu, neděli a ve státní svátky až do konce září.

Poválečný motorový vůz Hurvínek získal svou přezdívku zřejmě podle dřevěného interiéru, ovládání pomocí lanek nebo velkých návěstních světel. V letech 1948 – 1956 bylo vyrobeno 549 kusů těchto vozů, které byly pro svou jednoduchost a spolehlivost využívány ještě začátkem 90. let.

Ve dvou termínech, o sobotách 18. května a 7. září, motoráček nahradí historická souprava s parní lokomotivou Skaličák. Ta potáhne historické vozy Rybáky a historický restaurační vůz. České dráhy vypraví vždy čtyři vlaky z Břeclavi do Lednice a zpět, první parní vlak, který pojede 18. května, bude mimořádně vyjíždět z brněnského hlavního nádraží.

Parní lokomotivy Skaličak byly určené pro místní dráhy a na rovině utáhly vlak těžký 1 500 tun rychlostí 41 kilometrů za hodinu. Celá série byla vyrobena v roce 1948 a poslední byly zrušeny v roce 1980.

Vedle zážitku z jízdy historickým vlakem, ať již Hurvínkem či tím s lokomotivou Skaličák, čeká na cestující spousta dalších atrakcí. Navštívit mohou například Lednicko-valtický areál, lednická muzea, lázně nebo řemeslný pivovar.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře