Reklama
reklama

Radost v oboře Holedná. Běhají tu i netypicky zbarvená selátka

V oboře Holedná se v druhé půlce ledna narodila letošní první selátka. Dvě z nich jsou netypicky zbarvená, připomínají flekaté dalmatiny. Odborníci navíc brzy očekávají další přírůstky.
Letošní první selátka se narodila zhruba v polovině ledna. Foto: Centrum news / Lenka Gregorová
Mláďata jsou čtyři. Foto: Centrum news / Lenka Gregorová

Čtyři selátka se letos narodila brzy. „Nejčastěji se rodí časně zjara, doba páření je podle počasí od listopadu do ledna a samice je březí necelé 4 měsíce. Mají okolo 5 selátek, může to být v rozpětí 3 až 12 podle počasí, kondice matky a genetiky. Je pravidlem, že všechny bachyně vrhnou mladé v podobném termínu, lze tedy očekávat, že budou rodit i ostatní,“ uvedla Monika Neshybová, tisková mluvčí Lesů města Brna.

Selátka se nejčastěji zahřívají u matky, od níž se nerady vzdalují. V prvních dnech jsou závislá pouze na kojení. Jinak jsou divoká prasata všežravci.

Zajímavostí je zbarvení dvou ze čytř letošních mláďat. „Jedná se o anomálii a ve volné přírodě je spíše výjimečná. Bílé zbarvení u zvířat ve volnosti je jejich znevýhodněním vůči predátorům. V oboře v uzavřeném chovu se jedná o zpestření a kuriozitu, což ocení zejména děti,“ upřesnila Neshybová.

Přestože k tomu roztomilá selátka vybízejí, návštěvníci obory by je rozhodně neměli zkoušet krmit, naopak by na ně měli brát ohled a pouze si je prohlížet.

„Samozřejmě v období kladení mláďat je nutné zachovávat co největší ticho a klid, protože matky se pochopitelně o své ratolesti bojí a v rámci jejich ochrany by je v panice mohly zranit. Krmení mají vyvážené a mají ho dostatek, a proto je všude zákaz krmení veřejností. Je s politováním, že zákazy se u nás automaticky porušují nebo obcházejí a často to bereme jako samozřejmost,“ upozornila Monika Neshybová.

Stejně tak platí v oboře Holedná i zákaz krmení daňků. „Lidé si neuvědomují, jak zvěři škodí nejenom nevhodnou stravou, ale i ztrátou jejich plachosti, která může být nebezpečná i pro člověka. Samozřejmě pokud se zvíře stane nebezpečným, musíme ho z volné obory nabídnout například chovatelům do uzavřených výběhů,“ doplnila tisková mluvčí.

Kvůli neukázněnosti návštěvníků dokonce loni některé přírůstky uhynuly. „Pro bachyně máme připravené přístřešky s podestýlkou ze slámy a větví. Jen těžko ovlivníme místo porodu, což se stalo osudné jednomu selátku, které matka zřejmě nechala z paniky prochladnout u plotu. Doufáme, že v letošním roce všechny bachyňky využijí připravené přístřešky a v klidu tam se svými ratolestmi přečkají chladné dny,“ uzavřela Monika Neshybová.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře