Reklama
reklama

Průměrná hrubá mzda na jižní Moravě? Více než 40 tisíc korun

V meziročním porovnání si v rámci svých hrubých mezd polepšili Jihomoravané o 2934 korun. V prvním čtvrtletí se tu průměrná hrubá mzda vyšplhala na 43 037 korun, zvedla se i úroveň reálné mzdy. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Podle strukturálních výdělkových statistik však zhruba dvě třetiny pracujících tohoto průměru nedosahují.

Průměrné mzdy rychle rostou a v některých odvětvích dohání inflaci posledních let, jinde však zaostávají. „Zvyšování mezd je velmi diferencované. Zatímco v některých odvětvích vidíme nárůsty mezd, které vysoce překračují inflaci, například v odvětví vzdělávání se i v prvním čtvrtletí letošního roku průměrná mzda dále reálně snížila,“ upozornila Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

Na jižní Moravě dosáhla průměrná hrubá mzda na 43 037 korun. Meziročně jde o zvýšení o 7,3 %.

Pod dvou letech se zvedla i úroveň reálných mezd, a to o 5,1 %. Znamená to, že si lidé za svou výplatu mohli pořídit více věcí, protože mzda rostla rychleji než inflace.

Počet zaměstnanců se zvyšuje jen díky integraci cizinců

Pracující populace stárne, průměrný věk zaměstnance se od roku 2013 zvýšil celorepublikově o více než dva roky. U kategorie zaměstnanců se základním a nedokončeným vzděláním se naopak průměrný věk snížil o 3 roky. Zároveň se u ní ale nejrychleji zvyšoval průměr mezd.

„Na trh práce má velký vliv integrace cizinců ze třetích zemí, v posledních letech především mladších žen z Ukrajiny. Ty pracují často na místech, kde není požadována kvalifikace, což je spojeno i s tím, že nemají uznány svá vysvědčení či diplomy. Skupina zaměstnanců, kteří papírově nemají vzdělání, nám tedy narůstá a zároveň mládne. To je v přímém rozporu s tím, jak domácí populace a všechny ostatní skupiny rychle stárnou, ale i s trendem růstu vzdělanosti,“ vysvětlil zjištění Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Nezaměstnanost v kraji

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí ČR podíl nezaměstnaných osob na jižní Moravě ke konci května dosáhl úrovně 4,07 %. Ve srovnání s ostatními kraji byl 4. nejvyšší.

Na úřadech práce tu bylo evidováno 31 650 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let. Proti konci předešlého měsíce to bylo o 909 osob méně, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku se však podíl nezaměstnaných osob na obyvatelstvu zvýšil o 0,04 procentního bodu.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře