Reklama
reklama

Ondřej Surkoš: Lyžařský talent z Brna

Ačkoliv jihomoravská metropole kolem sebe nemá žádné velké hory, česká naděje alpského lyžování žije právě v Brně. Řeč je o studentovi gymnázia Ondřeji Surkošovi, kterému bude v únoru devatenáct let. Mezi juniory patří k těm nejlepším. Jak jde skloubit život na jihu Moravy s profesionálním lyžováním?

Lyžařský trenér Tomáš Bank o tobě řekl, že patříš k největším nadějím českého mužského lyžování. Souhlasíš s ním?

Určitě potěší, když si to někdo myslí, a ještě víc, když je to zrovna Tomáš Bank. Je pravda, že v juniorské kategorii patřím k těm nejlepším. Spolu s dalšími kluky spolu samozřejmě bojujeme. A zatím se daří.

Dle tvých výsledků lze vidět, že v juniorské kategorii nemáš na českých svazích mnoho konkurentů. Jak si stojíš v celosvětovém měřítku?

Řekl bych, že jeden z nejvýznamnějších výsledků bylo šesté místo na juniorské olympiádě v Turecku.

To je skvělé umístění. Lyžuješ už od malička?

V dětství jsem trávil čas zkoušením různých sportů, jako je fotbal, judo, badminton, tenis a mnoha dalších. Můj táta je ale vášnivý lyžař, takže mě často brával na hory. Jednou jsem si ze srandy zkusil amatérské závody, které se mi docela povedly. A pak jsme si řekli, že to zkusíme někde v týmu pod vedením trenéra. Od té doby trénuju a trénuju. Už to bude tak deset let.

Žiješ v Brně. Považuješ za nevýhodu, že nemáš v okolí hory?

Občas ano, ale na druhou stranu se na ty hory a na trénink o to víc těším. A tím pádem trénink nabývá na kvalitě.

Kam jezdíš trénovat?

Na začátku sezóny trénujeme na ledovcích, jako je Passo dello Stelvio v Itálii nebo Kaunertal v Rakousku. Teď v sezóně, když už je všude sníh, trávím nejvíce času v rakouském Hinterstoderu. Trénuju, jak se jen dá, ale samozřejmě se musím ohlížet na školu.

Plánuješ se v budoucnu přestěhovat za horami?

To se uvidí podle situace, ale zatím to nemám v plánu, jelikož se dá v dnešní době dojet úplně kamkoli. Zatím to není potřeba.

Jaké máš ambice? Chtěl by ses jednou podívat třeba na olympiádu?

Samozřejmě, to je sen každého sportovce. Aby se člověk mohl dostat na olympiádu, musí pro to vše obětovat a samozřejmě trénovat na maximum. Sportem zkrátka musí žít a hlavně si to užívat. Pro mě to znamená, že si musím zlepšit FIS body takovým způsobem, abych byl mezi pěti nejlepšími v České republice.

Myslíš, že by to bylo reálné třeba už do příští zimní olympiády v roce 2022?

Doufám, že ano. Ale ve sportu se může stát cokoli. Udělám pro to vše, ale uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Jaký je tvůj příští velký závod?

Připravujeme se na mistrovství světa juniorů, které se uskuteční v únoru v Itálii. Tak doufejme, že se vše povede.

Děkuji za rozhovor!

Autor: 
Petra Slavíková
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře