Reklama
reklama

Obor Kosmetické prostředky láká stále více studentů. Zájem ale roste o všechny fakulty Masarykovy univerzity

Masarykova univerzita stále více boduje u uchazečů o studium. V počtu podaných přihlášek k závěru února zaznamenaly meziroční růst všechny fakulty. Nejvíce se zvyšuje zájem o studium na farmaceutické fakultě, velmi dobře si stojí také fakulty právnická a přírodovědecká.

V hlavním běhu podávání přihlášek do českých bakalářských a dlouhých magisterských studijních programů obdržela Masarykova univerzita celkem 41 754 přihlášek, které si podalo 24 905 uchazečů. Nejvíce zájemců se hlásilo na lékařskou fakultu, filozofickou fakultu a pedagogickou fakultu. Celkově bylo podáno o 6 % více přihlášek než v roce předchozím.

Největší růst v počtu přijatých přihlášek eviduje farmaceutická fakulta, a to v obou svých programech. „Zaznamenali jsme velký nárůst podaných přihlášek nejen ve zbrusu novém studijním bakalářském programu Kosmetické prostředky, ale také v zavedeném oboru Farmacie,“ popsal děkan Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity David Vetchý.

Studijní program Kosmetické prostředky, který fakulta poprvé studentům nabídla v létě 2023, má podle Vetchého obrovský potenciál zaujmout nové studenty. Je totiž unikátní svým zaměřením v celé České republice a spolupracuje na něm hned několik fakult Masarykovy univerzity. „Jsme připraveni nabídnout maximální kapacitu našich učeben, laboratoří i času vyučujících, abychom mohli přijmout co nejvyšší počet studentů,“ doplnil děkan David Vetchý.

O 21 % v případě prezenčního magisterskému studia a o 18 % u bakalářského kombinovaného či distančního studia si oproti loňsku polepšila právnická fakulta. „Lidé, kteří se k nám hlásí, stojí o dobré vzdělání, které jim může zajistit široké budoucí uplatnění, což jim nabízíme. Ví, že po absolvování snadno najdou odpovídající práci,“ uvedl děkan Právnické fakulty Masarykovy univerzity Martin Škop.

Roli však podle něj mohlo sehrát i více termínů přijímací zkoušky. „Všechny tři ostatní právnické fakulty mají jiný systém přijímacích zkoušek než my, a pokud jsme nabízeli pouze jeden pokus Testu studijních předpokladů, mohlo to uchazeče odradit. Více možností jim dává více šancí, což může vyloučit zaváhání, ke kterým v tak důležitý okamžik občas dochází,“ doplnil.

Bodovala i přírodovědecká fakulta, která nabízí 22 studijních programů. „Sledujeme zvýšený zájem o většinu našich oborů, nejvýraznější nárůst přihlášek jsme zaznamenali u Biochemie, ale také Fyziky, Biologie zaměřené na vzdělávání, Antropologie nebo Matematiky,“ zmínil nejatraktivnější obory děkan Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Tomáš Kašparovský.

Na ekonomicko-správní fakultě zaujaly zejména programy Hospodářská politika, Finance, Finance a právo a Podniková informatika. Z nabídky fakulty sociálních studií největšího vzestupu oproti loňsku dosáhly obory Bezpečnostní a strategická studia, Mezinárodní vztahy a Evropská studia.

Na řadě fakult je navíc dále možnost přihlásit se do cizojazyčných studijních programů, některá příjímací řízení budou ještě letos otevřena.

 

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře