Reklama
reklama

Nová podoba parku na Moravském náměstí se líbí. Získala již třetí ocenění

Zrekonstruovaný park na Moravském náměstí zaujal odbornou porotu soutěže Stavba roku Jihomoravského kraje 2023. Ta mu udělila zvláštní cenu. V letošním 22. ročníku soutěže bodovaly i další stavby z Brna, především pak ty z kategorie bytové výstavby.
Rezidence Bratislavská. Foto: Stavba JMK 2023
Ponava city - II. etapa. Foto: Stavba JMK 2023
Bytové domy Juliana II. Foto: Stavba JMK 2023
Mendlovo náměstí. Foto: Stavba JMK 2023
Czechner. Foto: Stavba JMK 2023

Stavba roku Jihomoravského kraje patří mezi tradiční soutěže, která zviditelňuje stavební, projektové či investorské počiny na jižní Moravě.

Oprava Moravského náměstí, která skončila na podzim roku 2022, oslovila její porotce především tím, že důstojně reprezentuje město Brno a naplňuje vysokou úroveň jihomoravského stavebnictví.

„Park na Moravském náměstí nekopíruje historickou stopu, ale vytváří soudobé pojetí veřejného prostoru, který je dostatečně velkorysý a vlídný zároveň. Myslím, že právě to je na nové podobě parku oceňováno nejvíce. Jako společnost se potřebujeme v prostoru cítit dostatečně bezpečně, důstojně, ale i svobodně,“ vysvětlila Janica Šipulová z architektonického studia Consequence forma architects s.r.o. To proměnu parku navrhlo.

„Ocenění si velmi vážím. V pořadí se jedná již o třetí cenu, kterou revitalizace parku na Moravském náměstí získala od odborné veřejnosti. V roce 2023 byl zvolen Parkem roku a také získal ocenění Grand Prix od Obce architektů,“ doplnil starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl.

Oceněné bytové stavby města pod Špilberkem

Kategorii Bytových staveb zcela ovládly projekty z Brna. Ty obsadily všechny tři přední příčky.

Odborníky nejvíce zaujala Rezidence Bratislavská, která se nachází v katastrálním území Zábrdovice, v místě typickém především zástavbou nájemních domů ze třicátých let minulého století. Oceněný polyfunkční dům v západním směru přiléhá k lázním v ulici Ponávka, z východní strany svým umístěním a výškovým uspořádáním dotváří charakter území kolem plánované nové městské třídy. K dispozici tu jsou především bytové jednotky a ateliéry o dispozicích 1+kk až 4+kk a kancelářské prostoty.

Stříbrnou medaili získala druhá etapa Ponava city, třetí skončily Bytové domy Juliana II situované podél Líšeňské ulice v Juliánově.

Zaujaly i další projekty

Pozadu nezůstaly ani další brněnské stavby. První místo v kategorii Vodohospodářské a ekologické stavby si odnesla rekonstrukce vodohospodářské infrastruktury na Mendlově náměstí, v kategorii Průmyslových a technologických staveb druhou příčku obsadil polyfunkční objekt Czechner v Čechyňské ulici. Budova má šest nadzemních podlaží, rovnou střechou a jedno ustoupené podlaží, ve kterém jsou umístěné malometrážní bytové jednotky. Ostatní podlaží jsou řešena jako open space pronajímatelné prostory.

V rámci Rekonstrukcí staveb a objektů bodovala na třetím místě přestavba Kongresového centra Brno, technicistní budovy v areálu brněnského výstaviště, postavené v letech 1988-1991 a původně známé jako Dům techniky.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
V městské části Bosonohy, konkrétně na ulici Konopiska, vzniklo na začátku července nové kontejnerové stání pro komunální a tříděný odpad. Jedná se o dřevěnou konstrukci, která vhodně zapadá do...
19.07.2024 - 10:34
Komentáře