Reklama
reklama

Nejdřív Brno, pak Vídeň. Brněnská filharmonie představí projekt Rapsodie v modrém 100

Od premiéry slavné Gershwinovy Rapdosie v modrém letos uplynulo 100 let a Filharmonie Brno nemohla na toto výročí zapomenout. Na čtvrteční a páteční večer si pro diváky připravila koncerty nazvané Rapsodie v modrém 100. Stejný počin představí brněnští hudebníci také v neděli ve Vídni, kde plánují navázat i dalšími koncerty.

Hned ze startu projektu Rapsodie v modrém 100 zazní v Janáčkově divadle jazzově laděná Symfonie č. 2 Erwína Schulhoffa z roku 1932. „Představuje ho jako brilantního skladatele, který kombinuje vídeňské klasické modely s dráždivými disonancemi i lehkostí vypůjčenou z dobového jazzu a populární hudby,“ popsal hudební publicista Boris Klepal.

Na ni naváže nejznámější skladba amerického hudebního skladatele George Gershwina Rapsodie v modrém. Sólového partu se ujme šéfdirigent Dennis Russell Davies. Ten od klavíru povede orchestr v původním jazzovém obsazení.

Brněnský rodák slavný v Hollywoodu a podobné osudy

Dalším počinem, který v letošním roce slaví výročí svého prvního uvedení, je Symfonie in Fis Ericha Wolfganga Korngolda. Ta otevře druhou půli koncertu. „Její hudba jako by stále znovu vystupovala z temnot, snažila se připomenout krásné předválečné časy ve Vídni, vystoupat k hollywoodskému slunci a sama zazářit. Zároveň se ale zdá, jako by ji při tom tížily těžké myšlenky zahalené vzpomínkami na nedávnou minulost a miliony zavražděných,“ vylíčil dílo, od jehož premiéry letos uplyne 70 let, publicista Klepal.

Korngold byl brněnský rodák, který se proslavil jako skladatel filmové hudby v Hollywoodu. Za ni dvakrát získal sošku Oscara. S oběma uváděnými autory projektu Rapsodie v modrém 100 jej pojí stejný osud. Kvůli židovskému původu musel uprchnout ze své země.

„Korngold spolu se Schulhoffem usazeným v Praze a hlásícím se k české kultuře navíc nastolují v Roce české hudby otázku, co vše je ještě česká hudba, co všechno jsme ochotni takto vnímat a pojmenovávat,“ uvedl dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš.

Brněnská filharmonie a plány ve Vídni

Brněnský orchestr se plánuje častěji představovat i vídeňskému publiku. „Jsme přesvědčeni, že máme co nabídnout. Patříme k nejlepším tuzemským orchestrům a ve vysoké kvalitě tak můžeme rozšířit tu obrovskou škálu koncertů, která se tam prakticky každý den nabízí,“ sdělila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Prvním koncertem zamýšleného cyklu je právě Rapsodie v modrém 100. Ten se uskuteční druhou dubnovou neděli v jednom z nejlepších rakouských sálů s jedinečnou akustikou Konzerthaus.

Naváže na něj prosincový koncert ve vídeňském Musikvereinu, kde zazní Píseň žalobná Gustava Mahlera se sopranistkou Chein Reiss a Českým filharmonickým sborem Brno. V následujícím roce pak hudebníci plánují v rakouské premiéře uvedení Concerto for piano and orchestra Philipa Glasse v podání Maki Namekawy.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře