Reklama
reklama

Na zřícenině hradu Děvičky se bude opravovat dělová bašta. Vznikne tu vyhlídka

Kdo by ji neznal. Mohutná zřícenina hradu Děvičky v Pavlovských vrších je jedním z nejikoničtějších symbolů jižní Moravy. Zub času i hojná návštěvnost, která ročně přesahuje 100 tisíc turistů, se však na stavu památky začaly výrazně podepisovat. Na její záchraně již několik let pracuje spolek Památky Pálavy, nyní finančně pomůže i kraj.

První nejnutnější opravy zříceniny hradu Devičky odstartovaly v roce 2021. Zprvu bylo kromě zachování hradních pozůstatků potřebné řešit i bezpečnost turistů. Spolek Památky Pálavy tehdy nainstaloval zábrany do oken hradu a postupně začal s obnovou přístupových cest a kultivací nejtěsnějšího okolí památky.

„Za cíl jsme si dali sanaci hradu v takové podobě, v jaké ho známe dnes. Kvůli tomu bylo nutné usměrnit návštěvnický provoz a oslovit potřebné partnery k tomu, abychom tenhle kus historie mohli obdivovat i nadále,“ popsal místopředseda Památek Pálavy Marek Sklenář.

Nutné opravy si za poslední tři roky vyžádaly investici 6,5 milionů korun. Kromě spolupráce s okolními obcemi a archeology získal spolek od Lesů ČR, kterému zřícenina patří, zápůjčku na správu hradu do roku 2040.

Druhá etapa

Podle sklenáře spolek letos proinvestuje 4 miliony korun. Sanovat by se měla ve druhé etapě dělová bašta, vně které vznikne pro návštěvníky vyhlídka. Inspiraci čerpaly Památky Pálavy u profesionálů, kteří mají za sebou třeba rekonstrukci hradu Helfštýn. Ta získala hlavní ocenění v 6. ročníku České ceny za architekturu 2021. 

Podpora

Do projektu oprav je kromě Lesů ČR, jakožto majitele objektu, zapojená taky Správa CHKO Pálava, Obec Pavlov, Ministerstvo kultury, Regionální muzeum v Mikulově, Národní památkový ústav Brno, pod jehož dohledem k sanaci památky dochází, a další partneři, včetně donátorů z řad jednotlivců.

K finanční podpoře se nyní připojil i Jihomoravský kraj. „Spolupráce bude fakticky fungovat tak, že si se spolkem každoročně projdeme plán oprav a poměrnou část finančně zajistíme. Děvičky za sebou už teď mají velký kus práce, ale ještě větší před sebou. Náročnost oprav spočívá taky v nutnosti použití technologií a postupů ze 13. a 14. století, odkud známe dnešní podobu hradu,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Jan Zámečník.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře