Reklama
reklama

Místostarosta v rouše medvědím i porážení kobyly. To je fašank v Brně

Fašank, ostatky, voračky a průvody masek. Masopustní období začíná od svátku Tří králů a končí v úterý o půlnoci před Škaredou středou. Oblíbená tradice se nevyhýbá ani jihomoravské metropoli. Kde poznat tuzemské zvyky?
Foto: DFS Barvínek
Foto: DFS Barvínek
Foto: DFS Barvínek

První únorovou sobotu zaplaví masopustní průvod a rej masek například Nový Lískovec. Veselo však bude v Brně především následující víkend. Masopustem ožije 10. února třeba hrad Špilberk. Na zdejším velkém nádvoří je připraven hudební i divadelní program a také představení masek, které bude vyvrcholením masopustního průvodu. Ten do areálu hradu vyjde hodinu po poledni. Program zakončí tradiční porážení kobyly.

Druhou únorovou sobotu ovládne průvod s maskami, hudbou a zpěvem i centrum města, konkrétně náměstí Svobody, Malinovského náměstí a Zelný trh. Od Káznice v Bratislavské ulici tudy totiž zamíří slavnostní rej do Nádražní ulice.

V brzkých sobotních dopoledních hodinách se masky v čele se zdejším místostarostou Martinem Glogarem v převleku za medvěda začnou scházet také na Orlovně v Husovicích, k vidění budou ale i v Maloměřicích a Obřanech nebo Žebětíně. „Na fašank jsem se byla s vnoučaty podívat už několikrát, je pěkné, že se stále udržují tradice a že se je děti učí ctít. Letos si na sebe poprvé vezmou i převleky,“ popsala Anna Chadimová z Husovic. O den později ovládnou maškary městskou část Bosonohy. Zdejší ulice navíc provoní i zabijačkové speciality.

Masopustní veselí si letos poprvé budou moci užít také obyvatelé Žabovřesk. V úterý 13. února je pro ně připraven průvod, ale také komentovaná zabijačka a další program. Třetí únorovou sobotu proběhnou například Komínské ostatky.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře