Reklama
reklama

Kulturní centrum Co.labs čeká renovace za více než 92 milionů korun

Celková revitalizace a modernizace, propojení prostorů do jednoho tvůrčího místa nebo bezbariérovost. To jsou hlavní cíle rekonstrukce kulturního centra co.labs v brněnské ulici Kounicova. V místě, kde dříve působil například Buranteatr nebo oblíbený hudební klub Melodka, by mělo být hotovo do konce roku 2025.

Vedení centra Co.labs si od projektu slibuje zajištění výhodných podmínek pro rozvoj kreativní a umělecké obce Brna. Modernizace by také měla přispět k vyšší kvalitě uměleckých děl a umožnit konání technicky náročnějších uměleckých tuzemských i zahraničních projektů. Právě přerod místa na kreativní centrum evropského formátu je jednou hlavních myšlenek celé akce.

Stavaři se pustí do prací například v hlavním víceúčelovém sálu, foyer, coworkových prostorách, malém a velkým workshopovém sále, výtvarném ateliéru, hudebním studiu, ale i outdoor zóně a ubytovacích a administrativních místnostech.

"Hlavním leitmotivem celé rekonstrukce je propojení všech prostor do společného tvůrčího a setkávacího prostoru - obnovením původního terrazzového schodiště ze 30. let.", popsal hlavní projektant rekonstrukce David Prudík.

Počítá se také s realizací dosud chybějícího výtahu na východní fasádě budovy. Sloužit bude jako nákladní výtah i jako bezbariérový přístup pro imobilní návštěvníky.

Finance

Projekt si vyžádá investici ve výši 92,3 milionů korun. Příspěvek ve výši 21,4 milionů korun poskytlo město Brno. „Projekt renovace a rozšíření kulturního centra Co.labs přispívá k řešení jedné z palčivých brněnských otázek, a to je nedostatek prostor pro nezřizovanou kulturní scénu, která je přitom v Brně velmi bohatá, pestrá a živá,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková. „I proto vnímáme jako smysluplné se na rekonstrukci finančně podílet, zvlášť když naše přislíbené kofinancování pomohlo spolku získat skrze Národní plán obnovy velmi velkorysou dotaci z Evropské unie,“ doplnila. Ta činí více než 64 milionů korun.

Peníze přislíbil i Jihomoravská kraj a majitel objekt, Sokol Brno I.

 

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře