Reklama
reklama

Konečně i v češtině. Vychází dopisy, které inspirovaly stavbu vily Tugendhat

Na jejich popud vyrostla v Černých Polích nejslavnější brněnská vila, nyní budou poprvé k přečtení i v češtině. Dopisy od jezera Como hluboce ovlivnily Ludwiga Miese van der Rohe, slavného tvůrce funkcionalistické vily Tugendhat. S texty významného německého teologa a filozofa Romana Guardiniho mají po téměř sto letech možnost seznámit se i čeští čtenáři.

„Muzeum města Brna a jeho Studijní a dokumentační centrum vily Tugendhat dlouhodobě zpracovává nejen podstatu samotné vily Tugendhat jako objektu, ale i všechny materiálové a textilní prvky, život rodiny stavebníků, ale také podstatu díla Miese van der Rohe. A právě touto knihou jsme měli možnost přiblížit i ideovou podstatu naší vily,“ popsal ředitel Muzea města Brna, Zbyněk Šolc.

Právě Vila Tugendhat české vydání díla vyvolala. „Navštívil nás dlouhodobý fotograf této památky UNESCO, pan Libor Teplý, s námětem na překlad drobné Guardiniho knihy a na její možné propojení s jeho fotografiemi obytného prostoru vily. Nadchla mě možnost umocnit čtenářský zážitek o ukázku, jak geniálně dokázal architekt filozofovy úvahy ve vile zhmotnit. Jsem moc ráda, že stejné nadšení projevilo i vedení muzea a souhlas k unikátnímu vydání nám udělil i majitel autorských práv,“ vysvětlila Alena Mizerová, ředitelka Nakladatelství Munipress Masarykovy univerzity.

Slavnostní křest proběhne ve čtvrtek 6. června ve skleněném pokoji vily Tugendhat.

Dopisy od jezera Como

Své dopisy „Briefe vom Comer See“, neobyčejný soubor devíti dopisů o přírodě, umění a vztahu člověka a techniky, napsal Romano Guardini ve dvacátých letech 20. století a původně je adresoval svému příteli Josefu Weigerovi. Veřejně poprvé vyšly v časopise pro mládež Schildgenossen.

Mies van der Rohe, který se s Guardinim znal osobně, patřil k vášnivým čtenářům jeho knih. Dokládá to i skutečnost, že měl ve své osobní knihovně hned dvanáct děl tohoto autora.

 

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře