Reklama
reklama

KOMENTÁŘ: Velká cena aneb jak město dluží samo sobě

A zase ta Velká cena! Přestože Grand Prix odzvonil zvonec, pohádce o MotoGP v Brně stále ještě není konec. A nutno podotknout, že v případě fiaska tradičních závodů nejde v jihomoravské metropoli o pohádku ale spíše o horor, jehož rozsah je kvůli dalším a dalším karambolům podobný mýdlovým operám se zdárným (či alespoň jakýmkoliv) koncem v nedohlednu.

Na počátku novodobého průšvihu, který by ve filmovém zpracování šlo nazvat například „Noční můra v Brně, Grand Prix znovuzrození“, stálo v roce 2015 založení pořádajícího Spolku pro GP ČR Brno.

A stejně jako se mnoha filmařům nepodaří navázat na úspěch prvního dílu a další pokračování mají obsahem i provedením klesajícím tendenci, nejednalo se v případě Velké ceny o divácký trhák, ale spíše o kasovní propadák. O to hůře, že v našem případě na něj „nedojede“ pouze tvůrce, ale především daňový poplatníci a hrozilo, že i samotní fanoušci.

Spolek tvořený městem a Jihomoravským krajem totiž míří kvůli vysokým závazkům k jednotlivým věřitelům do insolvence. S nároky promotérské společnost Dorna či milovníků rychlých strojů, kteří si zakoupili vstupenky, představitelé spolku souhlasí, v nedohlednu je však zřejmě dohoda s pronajímatelem Masarykova okruhu, společností Automotodrom Brno. Na to, jak se budou napjaté vztahy mezi Abrahamem, Ulmanovou, Vaňkovou, Grolichem a spol vyvíjet, si musíme počkat na další díly naší oblíbené telenovely.

Zdá se naopak, že o změnu žánru se tvůrci našeho příběhu snaží v případě tematické linky vypořádání se s fanoušky. Třetí dubnový pátek odstartovalo proces vracení peněz za nevyužité vstupenky, které byly prodány na loňský ročník závodu. Absurdní drama, za jehož autorství by se nemusel stydět ani Samuel Beckett, začíná. 

Prodej vstupenek zprostředkovávalo Turistické informační centrum, a právě na jeho účet putovala nyní z rozpočtu města za zmíněným účelem návratná finanční výpomoc ve výši více něž 38 milionů korun. „Jsme rádi, že se nám podařilo zajistit prostředky, abychom mohli všem zákazníkům vrátit peníze za zakoupené vstupenky. To je zcela klíčové pro zachování dobrého jména závodu i samotného města Brna mezi českými i zahraničními fanoušky silničních motocyklů,“ uvedla Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO.

Jenže…TIC BRNO, které je příspěvkovou organizací města Brna, tímto procesem převezme pohledávky fanoušků a jako věřitel se o splacení dluhu za 16 114 prodaných lístků přihlásí do insolvenčního řízení, které je vedeno proti spolku. Za kterým stojí, jak bylo zmíněno, společně s krajem i město. Suma sumárum, jaký je výsledek? Vymožené peníze poputují jako Bludný Holanďan přes turistické centrum zpátky do městské kasy. Stručně řečeno, Brno tak bude dluh vymáhat samo po sobě.

Náš dramatický kousek však nekončí. TIC Brno totiž od města obdrželo finanční injekci o více něž 1,8 milionu vyšší, než činí celková hodnota 36 456 803 korun za vstupenky. Zahrnuty jsou v ní totiž, jak uvedlo turistické centrum médiím, i prostředky na pokrytí nezbytných nákladů spojených s vracením vstupenek, jako jsou bankovní poplatky, očekávané kurzové rozdíly a personální náklady včetně externích brigádníků. Velká cena tak dostála svému názvu do puntíku. Tento způsob hospodaření, zdá se býti poněkud podivným a natáčel-li by se i nadále pořad Krotitelé dluhů, stálo by zato věnovat jeden díl právě Grand Prix.

Co říci závěrem? Milí diváci, ještě se máte nač těšit, pokračování příště…

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře