Reklama
reklama

KOMENTÁŘ: Rušení pošt, pojedeme zkratkou!

Jede, jede poštovský panáček, jede, jede poštovský pán, vpředu má trubičku, vzadu má truhličku, jede, jede poštovský pán. Ve světle posledních dní to vypadá, že text oblíbené dětské písničky zapomněl zmínit jeden důležitý fakt. A to ten, že truhlička, kterou si panáček vzadu veze zeje prázdnotou a nejsou v ní ani balíčky, ani zlaťáčky. A tak se stalo, že na tři sta poboček České pošty dojezdil.

Je potřeba osekat výdaje, aby podnik přežil. Alespoň tak zdůvodňuje vedení České pošty své rozhodnutí, u kterého bylo od počátku jasné, že bude nepopulární a plné emocí. Ostatně, potvrdil to i průzkumu agentury NMS Market Research, kterého se v dubnu účastnilo na 1 300 respondentů. Podle něj se snížením počtu poboček nesouhlasí 58 % lidí, přičemž jde především o ty starší 65 let.

Je logické, že s nástupem nových technologií zájem o tradiční poštovní služby upadá. Hlavním způsobem komunikace už dávno není posílání dopisů a složenky se platí z pohodlí domova přes elektronické bankovnictví. V našem případě je však pes zakopán mnohem hlouběji než pouze pod pár centimetry žehrání na moderní dobu.

Nefunkčnost instituce totiž nezpůsobila doba, ale to, že ji pošta jednoduše zaspala. Včas například nedokázala nabídnout zajímavé produkty pro e-shopy a rybník jí tak vypálili soukromí poskytovatelé balíkové přepravy, kteří reagovali na potřeby zákazníků mnohem pružněji.

Pokud není v konkurenci podnik schopen obstát, o jeho služby není zájem a vězí až po krk v miliardových dluzích, je rozhodnutí nejen logické, ale i správné. Zjednodušeně řečeno, nechceme-li, aby stát neúměrně zvyšoval daně a měl finance například na důchody či školství, je zkrátka nutné zaměřit se na to, co nefunguje a najít odvahu ke změně. Ostatně, poštovním holubům, Českomoravský svaz chovatelů promine, již také odzvonilo.

Nutné je však zdůraznit, že v případě rušení poboček se státní podnik znovu zachoval jako princ Hajaja z pohádky Princové jsou na draka a v komunikaci se zástupci obcí, radními, natožpak organizacemi zastupujícími tělesně postižené (to kvůli rušení bezbariérových poboček) či seniory prospal co mohl a opět poukázal na nekompetentnost svého vedení a přezíravost, na kterou však doplatí ti nejzranitelnější.

Žádná diskuze, žádný kompromis, žádná osvěta. Jednoduše. Pojedeme zkratkou! Je to sice dál, ale zato horší cesta. Ostatně, zářným příkladem, jak se daří komunikovat novinky, budiž přesun hlavní brněnské pobočky v polovině května.

Rozhodnutí má přinést roční úsporu 700 milionů korun, tedy ne zrovna zanedbatelnou částku. Otázkou však je, zda se skutečně ušetří a zda cena nebude příliš vysoká. Další, možná ještě palčivější otázka se váže k chystanému přerodu pošty na státní podnik s pobočkami poskytujícími poštovní a finanční služby a komerční akciovou společnost zajišťující přepravu balíků. Že by se už plánovalo, jak akciovou společnost zprivatizovat?

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
V městské části Bosonohy, konkrétně na ulici Konopiska, vzniklo na začátku července nové kontejnerové stání pro komunální a tříděný odpad. Jedná se o dřevěnou konstrukci, která vhodně zapadá do...
19.07.2024 - 10:34
Komentáře