Reklama
reklama

KOMENTÁŘ: Proč má Brno jedny z nejnebezpečnějších silnic?

„Dopravní zácpa narůstá v přímé úměrnosti s dobou, po kterou dopravu řídí dopravák,“ říká jeden z Murphyho zákonů. A zdá se, že v jihomoravské metropoli není, s nadsázkou řečeno, daleko od pravdy.

Množství uzavírek a s nimi spojené minuty strávené na brněnských silnicích drásají nervy místních motoristů, nesou však s sebou i stres a s ním spojenou hrozbu dopravních nehod. Podívejme se ale na situaci ve městě pod Špilberkem pod drobnohledem.

Brno patří k městům s nejrizikovější dopravou, podle indexu bezpečnosti silnic, který zpracovává Generali Česká pojišťovna, tu v první polovině letošního roku zemřelo 5 lidí a 27 se jich zranilo, loni to bylo 12 mrtvých a 60 zraněných a poslední příčka mezi krajskými městy, stejně jako v roce 2018. Důvody?

Z počátku nastíněný začarovaný kruh není tak daleko od pravdy. Na tom, že mezi hlavní příčiny dopravních nehod patří nejen nárůst počtu vozidel ale zároveň i uzavírky, se totiž shodují také dopravní experti.

Svůj díl má i počet minut strávených v zácpách. Jen tak pro zajímavost si připomeňme, že podle dopravního indexu společnosti TomTom kolony v Brně loni prodloužily motoristům čas strávený jízdou po městě o 22 %.

A nehoda je na světě.

Se zdržením na silnicích souvisí i další prohřešek řidičů, kterým je nepřiměřená rychlost. Stačí si vzpomenout například na motoristu, který se v květnu řítil královopolským tunelem rychlostí 167 kilometrů nebo hned dva na řidiče BMW. Ti ve stejný srpnový den na osmdesátce překročili povolenou rychlost téměř dvojnásobně.

Uvedené hříšníky sice znamenaly policejní kamery, mnohdy ale tyto krasojízdy zůstávají zcela bez povšimnutí policejních majáčků. Proč? Kvůli chybějící přítomnosti dopravní policie. Nejčastěji se s kontrolami potkáte v podobě bločků za špatné parkování, na problematických úsecích je ale situace jiná. Nutno při tom podotknout, že cestou z bezpečnostních pekel není růst pokut do závratných výšin, ale naopak zvýšení kontrol. Prevence je totiž základ, a protože jde v první řadě o lidský faktor, cílem by měla být výchova řidičů, nikoliv jejich devastace precedentními pokutami v řádech desetitisíců.

Brno se rádo inspiruje v zahraničí a zasloužil by si to i náš případ. Třeba v Londýně vsází na nové technologie a řidiči tu budou díky organizaci Transport for London dostávat upozornění, pokud budou ve městě stát více než 10 vteřin s cílem vyloučit usmrcení a vážná zranění. Svou případovou studií je zase známé izraelské město Ashdod. To na jejím základě zavádí chytrý monitorovací systém a následnou videoanalýzu, která městu umožňuje rychle se zabývat nehodami z porušování pravidel.

Ostatně, již dříve například dopravní expertka Veronika Valentová i v Brně upozorňovala na prokázané klady úsekového i profilového měření.

Že by pořekadlo dvakrát měř a jednou řež platilo i v tomto případě?

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře