Reklama
reklama

KOMENTÁŘ: Nesplněné plány a odložené studie se Brnu prodraží

S chutí do toho a půl je hotovo. Chuť by v Brně byla, hotovo však ne. V jihomoravské metropoli se plánuje ostošest, mnohé studie však končí nevyužité v šuplíku, avizované projekty se ukládají k ledu a město kvůli tomu musí sahat pěkně hluboko do kapsy.

Původně v Bílém domě sídlil Městský výbor Komunistické strany Československa, poté sem někteří z dnešních třicátníků chodili se školami na výchovné koncerty, ostatní zase řešit zdravotní problémy. Ostatně, poliklinika tu funguje dodnes, v posledních letech se však nad ní stahovala mračna.

Před dvěma lety totiž město informovalo, že chce u objektu podniknout kroky k prodeji. Jeho cílem přitom byla transakce za nejvyšší cenu, a to nezávisle na tom, zda dojde k rekonstrukci či demolici stavby.

Změna je ale život a brněnské vedení se nakonec rozhodlo za budovu peníze neinkasovat, ale naopak do ní nezbytný obnos vložit. Zda se investice uskuteční, ukáže až čas, sázka na jistotu to ale není. Jak se totiž potvrdilo v jiných případech, město má s plněním svých plánů často potíže. A připojí-li se k tomu ještě obliba ve zpracovávání studií, stojí toto počínání radnici nejen ztrátu důvěry Brňanů, ale především také nemalé peníze.

S chutí do toho a půl je hotovo, říká se. Chuť by v Brně byla, hotovo však ne. Vrátíme-li se k Bílému domu, připomenout musíme i plánovanou náročnou opravu vnitřních rozvodů v poliklinice na Zahradníkově, do které se měli lékaři z Bílého domu po jeho prodeji přestěhovat. Na realizaci však vedení Brna při sestavování rozpočtu pro poslední dva roky finance nevyčlenilo a ta se proto posunula v čase.

Ještě citelněji by pak měly Brňany pálit záměry na vylepšení brněnské dopravy. To je sice potřebné jak sůl, jenže v případě nerealizovaných dopravních studií se situace nejenže nezlepší, ale radnice, potažmo pak obyvatelé města, musí navíc sáhnout pěkně hluboko do kapsy. A co je horší? Že opakovaně.

Zdá se, že si radní vzali až příliš k srdci legendární slova Barneyho Stinsona ze seriálu Jak jsem poznal vaši matku. Ten tvrdí, že nové je vždycky lepší. Pro příklady se není nutné vydávat daleko, zůstaňme v srdci města. Studii za téměř 700 tisíc korun, kterou nechala zhotovit minulá koalice, upravující úsek mezi Konečného náměstím a Sono Centrem, doplnila ta současná dalšími dvěma za dalších 400 tisíc.

Provedená práce na úpravě Štefánikovy ulice, jejíž návrh připravený za moci brněnského hnutí Ano vzbudil emoce obyvatel, vyšla na téměř 4 miliony korun, akci však současné vedení nakonec ukončilo. Ihned si však nechalo připravit studii jinou a jede se od znova.

Podobně to dopadlo i v ulici Veveří, kde připravenou studii plánuje magistrát nahradit zcela novou, podle níž by místo mohlo dostat nový ráz zhruba za tři až čtyři roky.

Započatá ale nezrealizovaná přeměna přednádražního prostoru a Benešovy ulice si vyžádala více než 9 milionů korun, v šuplíku zase podle všeho leží zpracované studie na rekonstrukci Vídeňské ulice a následně její křižovatky s Poříčím, dohromady za milion korun. Jak to dopadne se zadanou studií na opravu spodní části Pekařské ulice se teprve uvidí.

Ať již jde v tomto případě o nerozhodnost, žabomyší války mezi řídícími garniturami nebo o mnohem nekalejší praktiky, jedno je jasné. Sliby jsou chyby a jak řekl Milton Friedman, za vším hledej peníze.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře