Reklama
reklama

KOMENTÁŘ: Lužánky se bortí

Lužánky se bortí. Řeč však není jen o špatném technickém stavu chátrajícího stadionu, nýbrž i o snech na jeho záchranu. Přestože projekt na vznik tréninkového centra mládeže Dejme Lužánkám Švanci bývalého fotbalisty a bojovníka za místo, kde Zbrojovka získala svůj jediný titul, Petra Švancary získal v roce 2020 podporu v participativním rozpočtu, stadion již podle rozhodnutí vedení města zřejmě svou šanci nedostane.

Lokalita za Lužánkami je dlouhodobě zatížena majetkoprávními spory a vypadá to, že se jim nevyhne ani do budoucna. Krajský soud v listopadu loňského roku rozhodl, že je Město Brno vlastníkem pozemků a jejich povrchů v lokalitě Ponava a pravomocně tím ukončil dlouholetý boj vedený se společností CZECHCITY Libora Procházky. Ty se týkaly pozemních komunikací, které byly v převážné většině vystavěny a na pozemky umístěny v 50. letech, poté rekonstruovány v 70. letech a následně opraveny a upraveny v souvislosti se stavební činností Lubomíra Hrstky.

Spory s Procházkou dlouhodobě neumožňovaly začít s opravami a rekonstrukcí fotbalového stadionu za Lužánkami. Alespoň tak se ještě do nedávna vyjadřovalo vedení města pod Špilberkem. „Dnešní rozhodnutí je velkým vítězstvím města Brna i vítězstvím spravedlnosti a zdravého rozumu,“ uvedl ještě v listopadu radní pro oblast majetku Jiří Oliva.

Acta non verba. Činy, nikoliv slova. Ukázalo se totiž, že latinské úsloví je věčné. Koncem letošního února na jednání zastupitelstva město s odkazem na posudek statika sdělilo, že místo realizace tréninkového centra půjde stadion v dezolátním stavu k zemi. Podle Reného Černého, 1. náměstka primátorky, by investice do něj nebyla hospodárná, radní pro sport Tomáš Aberl argumentuje i tím, že uvnitř objektu není možné nechat běhat malé sportovce. A co děti, mají si kde hrát?

Novinky rozčílily nejen fotbalové fanoušky, ale také duševního otce projektu a Survivora Petra Švancaru. Podle něj mu město lhalo a svůj pověstný tah na bránu chce bývalý útočník zúročit i nyní. Plánuje nejen petice a veřejné protesty, ale případně i soudní spor. Aut vincere aut mori. Buď zvítězit, nebo zemřít.

Oblíbený Švanci, který se tu v roce 2015 loučil se svou profesionální kariérou a při té příležitosti přivedl na stadion více než 30 tisíc lidí, navíc tvrdí, že již v říjnu po městu statický posudek k nahlédnutí žádal, vedení Brna mu jej však neposkytlo a tudíž nevěří, že dokument existuje. Sám má totiž zpracovaný posudek jiný.

Zda legendární lužánecký stadion ovládne čilý ruch trénující mládeže nebo demoliční čety se teprve ukáže. Již nyní je však jasné, že Brňané o své Lužánky stojí. V roce 1996 přišli vyburcovat fotbalové Boby Brno na zápas se Slávií a s návštěvností 44 120 vytvořili rekord tuzemské ligy, a za místo s geniem loci budou bojovat i teď. Ostatně, již nyní se před hřištěm objevila cedulka nesoucí jasné poselství. Radě města Brna vstup zakázán.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře