Reklama
reklama

KOMENTÁŘ: Krok kupředu nebo neznáma?

Hádej, hádej, hadači! Neví se, kolik přesně to bude stát, kdo to bude provozovat a jak to bude fungovat, namluveno, napsáno a naslibováno však už kvůli tomu bylo hodně. Co je to? Správně! Nová multifunkční hala u brněnského výstaviště.

Přestože má místní největší strategický projekt všechny body nápovědy naší hádanky na první pohled vyřešeny, na pohled druhý se nad nimi i po rocích příprav vznáší zřetelné otazníky.

Kdo ji bude provozovat? Aréna v tomto ohledu působí jako horký brambor, nebo spíše jako brambor, který nikdo vůbec nemá zájem ohřát. Na jaře loňského roku totiž z výběrového řízení vycouvala hokejová Kometa a ani opakovaný tendr v prosinci sportovišti nového provozovatele nepřinesl. Inspirováno frazémem když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře, rozhodlo se Brno o provoz haly postarat samo, respektive prostřednictvím městské společnosti Arena Brno.

Krok kupředu nebo neznáma? Společnost sice vznikla k příležitosti stavby víceúčelového objektu, s provozem tohoto typu však nemá žádné zkušenosti. V praxi rozhodnutí například znamená, že na město padne úhrada celého měsíčního chodu haly, tedy rozhodně ne zanedbatelná částka. Ale jak informovalo Brno média, koncesionář se přece může hledat později.

Kdo bude stavět? Již loni v říjnu padlo rozhodnutí, že arénu postaví firma Hochtief CZ, jejíž nadnárodní matka byla spjatá s Olegem Děripaskou, který se kvůli napojení na prezidenta Vladimira Putina nachází na sankčních seznamech ve Velké Británii a USA.

Slavnostní podpis smlouvy proběh třetí lednové pondělí, připomínal však spíše pověstné shakespearovské mnoho povyku pro nic. Město totiž nemá vyřízené vše potřebné a místo zásadního milníku tak jde spíše o symbolický akt. Proč? Stavět se může až v návaznosti na schválení finanční podpory Evropskou komisí, bez ní start možný vůbec není.

Kolik bude stát? Nabídnutá vysoutěžená cena je bezmála 4,5 miliardy, konkrétně tedy 4 444 444 444,44 korun bez DPH. Podle numerologie příznivá částka však konečná rozhodně není. „Aktuálně například Ředitelství silnic a dálnic oznámilo, že vybralo zhotovitele velkého městského okruhu na úseku Bauerova a počítá se zahájením prací se začátkem stavební sezony. Jde o úpravy kilometrového úseku, které zlepší bezpečnost a umožní dopravní napojení haly, proto se na investici podílí i město. Dopravní podnik pak pokračuje v přípravě stavby tramvajové smyčky v blízkém dopravním uzlu Lipová,“ uvedl radní pro dopravu a předseda představenstva Areny Brno Petr Kratochvíl s tím, že stavba haly vyvolá další investice.

Suma sumárum? Mezi kritiky se řadí třeba Zelení a Žít Brno. Podle Jany Drápalové například kvůli projektu nezbyly finance na stavbu atletické haly či přeměnu káznice v ulici Cejl na Kreativní centrum, Matěj Hollan tvrdí, že jde o vyhazování peněz do černé díry. A tentokrát uhodil opoziční zastupitel hřebíček na hlavičku. V městském rozpočtu je totiž patrné, že je podřízen výstavbě multifunkčního svatostánku a otázkou je, zda z tohoto důvodu neutrpí financování potřeb v jiných odvětvích. Ostatně, podle Hollana již město kvůli hale odepsalo třeba opravu cest na ústředním hřbitově a peníze mu nezbývají ani na renovace městských bytů.

Začátek roku s sebou tradičně přináší mnoho motivace, elánu a touhy dotáhnout věci do konce. Někdo myslí na životosprávu, jiný přestane kouřit a Brno se v nejisté době rozhodlo tvářit jistě a stavět megalomanskou halu. Nezbývá než doufat, že jeho plány nedopadnou jako většina novoročních počinů. Ty se totiž podle průzkumů málo kdy podaří.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře