Reklama
reklama

KOMENTÁŘ: Kůzlátka, otevřete vrátka. Já jsem vaše inflace

Sednout do auta, zajet do obchodu pořídit si mouku, máslo, vejce a ovoce, poté opět nažhavit motor a doma při rozsvíceném světle upéct koláč v plynové troubě. V dřívějších dobách ne příliš kreativní plán na letní večer, nyní nečekaný luxus.

Všechny zmíněné ingredience, pohonnými hmotami a potravinami počínaje a plynem konče, jsou totiž těmi, které ženou rekordní inflaci sužující Českou republiku vpřed. A nejpalčivější je to, že společně s bydlením jde o základní potřeby, které nelze nijak nahradit. Jak z této polízanice ven?

Inflační smršť, aktuálně 26. nejvyšší na světě a 9. nejvyšší na starém kontinentu, vtrhla nekompromisně do života Čechů a v květnu jim přinesla meziroční růst cen o 16 %. Své prstíky však začala stejně jako jeskyňky strkat do dveří našich domácností již od poloviny roku loňského. Tehdy se začaly fatálně projevovat pandemické vlivy, a především rozhazovačná politika minulé vlády, po které zůstal vysoký rozpočtový schodek a veřejné finance v rozvratu. Od prvních měsíců roku nového se navíc přidala ruská agrese na Ukrajině a díra do českých peněženek pozbyla dna.

A jaké jsou prognózy? Ekonomové věří, že se inflace blíží ke svému vrcholu, zatímco lidé doufají, že jeho dosažení nebude mít stejné výsledky jako v Nohavicově teorii alkoholického kopce. Tedy fatální. Finito, prostě úplný konec, jak zaznělo ve filmu Rok ďábla.

Situace je vážná. V naší blízkosti zuří válka, se zvyšujícími se cenami roste i počet lidí ohrožených chudobou, bydlení už začíná být luxusem, možná nebude čím topit a inflace se projeví téměř ve všech odvětvích. Příkladem lze uvést stavbu dálnice D55, konkrétně jejích dvou úseků, mezi Babicemi a Starým městem na Uherskohradišťsku a Starým městem a Moravským Pískem na Hodonínsku.

Vrátíme-li se ke kulinářské analogii, recepty na to, jak ven z rozlité kaše, se různí.

Někteří si jednoduše hrabou, nebo spíš nahrabávají, na svém písečku. Podle odborníků se obchodní řetězce snaží svou situaci vylepšit navyšováním marží, a to především u již zmíněného másla, mouky, vajec či kuřat, u kterých ceny vyletěly vzhůru o třikrát více, než je zdražili jejich dodavatelé. Někteří výrobci zase ve snaze zachovat ceny začali své výrobky zmenšovat.

Ozývají se i nesmělé hlasy, které volají po přijetí Eura. Jedním z nich je například ekonomka, bývalá rektorka Mendelovy univerzity a možná kandidátka v prezidentských volbách Danuše Nerudová. Důvod? Inflace koruny je v porovnání s tou v eurozóně téměř dvojnásobná.

A podle některým z krize pomůže jednoduše dobrá nálada. Ta totiž rozdmýchává optimismus a ten vede k úspěchům.

Nad tím vším ční jako Magdalena Rettigová česká vláda, která se po vzoru například Francie nebo Nizozemska nesnaží inflaci zpomalit, ale pomáhá části populace. S malou razantností však jednotlivé kroky Fialova kabinetu, ať již jde o podporu pro rodiny s dětmi či minimální snížení spotřební daně za benzín, připomínají recept, podle kterého již kdysi vařili pejsek s kočičkou.

Zkrátka, na michelinskou hvězdu to tentokrát nebude. 

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře