Reklama
reklama

KOMENTÁŘ: Dvojí metr v brněnských ulicích

Jedni patří k jejich zastáncům a hojně je využívají, druzí by je nejraději nechali z města, a především z chodníků a silnic zmizet pryč. O čem je řeč? Přece o sdílených elektrokoloběžkách!

K těm stávajícím elektrokoloběžkám od firem Rekola a Nextbike, které mohou Brňané využívat už nějaký ten pátek, přibyly v srpnu další. Tentokrát zelené a v hojném počtu. V ulicích se jich objevilo hned 200. Zdá se však, že společnost Lime společně s Brnem, které k jejich umístění poskytlo městské stojany, nezvolily ten nejvhodnější čas. Počasí i již tradiční vysoký počet dopravních uzavírek sice jízdě na moderním prostředku přeje, logický se však krok příliš nejeví v kontextu hygienických opatření posledních měsíců. Proč?

Fluktuace sdílených elektrokoloběžek je vysoká, a zatímco musí lidé opět povinně nosit roušky ve společných uzavřených prostorách, koloběžky si jejich uživatelé nekontrolovatelně předávají z ruky do ruky. A to mnohdy doslova. Zatímco například veletrhy nebo kulturní subjekty, které jsou dodržování všech povinných nařízení schopny zajistit, postihla aktuální omezení naplno, v oblasti vozítek se zvesela podniká dál. Že by dvojí metr? V souvislosti s koloběžkami se město rozhodlo ještě pro jednu novinku. V nově zavedených oblastech placeného stání se začaly objevovat také značky s piktogramem koloběžky, které označují místa, kde je možné kolo či koloběžku odložit. První místa, která budou takto označena, se nacházejí v oblasti 1-01 a v oblastech 1-06 (Špitálka), 1-07 (Trnitá), 2-01 (Zborovská), a zavádějí se od 5. října letošního roku, do konce prosince se 170 piktogramů rozšíří do všech oblastí placeného stání. „Málokdo ale ví, že kolo je v očích zákona stejné jako koloběžka. Platí zde tedy totožná pravidla. Primárně by se pro kola i koloběžky měly využívat k tomu určené stojany. Proto jsem rád, že odbor dopravy přišel s nápadem umisťovat na značky také symbol koloběžky a ozřejmit lidem, jaké dopravní prostředky mohou dané stání využívat,“ popsal radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Podle Petra Kratochvíla navíc nové řešení dopomůže k tomu, aby někteří neposlušní uživatelé nenechávali elektrická vozítka odstavená na chodnících, kde překáží pěším. Otázkou ale je, zda v tomto případě nejde spíše o mnoho povyku pro nic. Jak samo vedení Brna říká, jde o nápad originální, unikátní a v jiných městech zatím nevyužívaný. Že by to ale bylo proto, že se bez něj vlastně bez problémů obejdou? Právě v Brně, kde parkování, a nutno podotknout, že nejen to rezidentní, budí stále emoce, se zdá, že by si pozornost zasloužilo řešení palčivějších otázek.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře