Reklama
reklama

KOMENTÁŘ: Brno roky usilovalo o pozemky, rybník mu vypálil Křetínský

Muži, auta a ostatní dopravní prostředky patří od pradávna k sobě. A podobně neodmyslitelně k sobě patří také Vánoce a dárky. Ví to i třetí nejbohatší Čech Daniel Křetínský, a proto těsně před letošními svátky spojil příjemné s užitečným a pod stromeček si, tedy svojí realitní společnosti EP Real Estate lépe řečeno, pořídil dopravní společnost Tourbus.

Změna majitele byla do obchodního rejstříku zanesena 23. prosince loňského roku a miliardář si tak užil opravdu štědré Vánoce. Na rozdíl od města Brna, které v tomto případě dostalo nadělenou jen punčochu plnou uhlí…Proč?

Jedním z hlavních aktiv dopravní společnosti je autobusové nádraží Zvonařka, co je však pro město mnohem zásadnější, tak i desítky tisíc metrů čtverečních pozemků. Na části z nich se nachází zázemí Tourbusu, co ale čert nechtěl, zároveň jde o klíčové pozemky, které Brno potřebuje, aby mohlo naplnit jeden ze svých strategických projektů. Hádáte správně, nejde o nic menšího než o přesun vlakového nádraží.

Daniel Křetínský svou prosincovou akvizicí zástupcům jihomoravské metropole tak trochu vypálil rybník. Stal se totiž jediným akcionářem v Tourbusu a především novým zásadním hráčem v roky připravovaném přesunu dopravního uzlu. Jeho nabyté pozemky jsou totiž posledními parcelami, které se státu ani městu dosud nepodařilo vykoupit. Alea iacta est. Kostky jsou vrženy.

Brnu nelze upřít snahu, o jejich zisk usilovalo roky, konkrétně od roku 2014. Jenže s bývalými majiteli společnou řeč nenašlo. Nezbývá proto než doufat, že s majitelem fotbalové Sparty bude v jednání úspěšnější a neskončí jako Zbrojovka na konci loňského května, která v duelu s jeho týmem potupně rupla 1:6.

Ostatně, stačí se podívat na další významné brněnské rozvojové území, a je jasné, že se městu na bitevním poli s pozemky příliš nedaří. V případě lokality za Lužánkami se plánům postavil do cesty podnikatel Libor Procházka a jeho nemovitosti a Brno si tak zatím o fotbalovém stadionu může nechat jenom zdát. Bez vyřešení tamních sporů to prostě nepůjde. Podobnost čistě náhodná.

Doufejme, že se zástupci Brňanů z jednání s Liborem Procházkou poučili. Podle mluvčího magistrátu totiž již se společností EP Real Estate komunikují a zda se jim bude dařit více než v minulých letech, ukáže až čas. Stejně jako to, co za pozemky potřebné pro přednádražní prostor a protipovodňová opatření, nabídnou.  

Můžeme jen doufat, že se nebude opakovat situace ne zcela nepodobná pohádce o dědečkovi, který měnil, až vyměnil. Připomeňme si jen, že kvůli stavbě fotbalového stadionu totiž Brno málem přišlo o historicky cenné budovy a někteří obyvatelé domů v centru ve vlastnictví města i o střechu nad hlavou. 

Co říct závěrem? Zdá se, jako by v některých cílových rovinkách Brnu docházel dech a aby se mohlo s ovacemi postavit na stupně vítězů, musí naskočit do nového maratonu. Platí to alespoň v případě řešení rozhodujících momentů s pozemky. Na tuto tematiku máme ostatně v jihomoravské metropoli jiné experty. Stačilo by se podívat, jaké se vedly praktiky v souvislosti s parcelami třeba na Masarykově okruhu. 

Absit! Jen to ne!

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
V městské části Bosonohy, konkrétně na ulici Konopiska, vzniklo na začátku července nové kontejnerové stání pro komunální a tříděný odpad. Jedná se o dřevěnou konstrukci, která vhodně zapadá do...
19.07.2024 - 10:34
Komentáře