Reklama
reklama

Koalice v Brně? Jeden za všechny, všichni za jednoho

Překvapení, které se v povolebním Brně událo před čtyřmi lety, se opakovat nebude. Markéta Vaňková zůstává primátorkou a modří ptáci z ODS mohou opět radostně kroužit ve vzdušném prostoru brněnské radnice. Situace, která v něm zavládla, však přece jen částečně překvapivá je. Ve vzduchu však visí otázka, zda jde o překvapení pro voliče příjemné, či nikoliv.

Mistryně koalic Vaňková totiž tu letošní seskládala podle motta tradičně spojeného s hrdiny románů Alexandra Dumase staršího, a kromě SPD s Trikolorou a Zelených s Žít Brno si ke spojenectví přizvala hned dalších 6 stran a hnutí. Jeden za všechny, všichni za jednoho.

Heslo však na brněnské radnici neplatilo dlouho a den před podpisem koaliční smlouvy do plánů hodili vidle Piráti. Ti tak sami sebe odsunuli do vedlejší role a v těch hlavních se Brnu budou představovat zástupci společného uskupení ODS a TOP 09, hnutí ANO, společné kandidátky KDU-ČSL a STAN a také ČSSD.

Protože jsme v moderní době, nepíše se v Brně román, ale soap opera. Uvidí se však, zda bude mít, stejně jako ve zmiňovaných Třech mušketýrech, hrdiny udatné a chrabré, nebo spíše intrikující záporné postavy ve stylu kardinála Richelieua.

Stejně tak se dozvíme, jestli se příběhy naší telenovely budou psát všechny čtyři sezóny, nebo se nad ní začnou stahovat mračna hned po pilotním dílu a počet protagonistů se bude tenčit. Důvod?

Čím víc lidí, tím horší domluva. Vysledovat to lze i z již zmíněného počínání Pirátů, kteří zareagovali na policejní razii na několika místech včetně samotného magistrátu po svém a z dohody začerstva vycouvali. To, jakým směrem se vyšetřování machinací s byty a veřejnými zakázkami vyvine, lze aktuálně jen stěží předvídat, a přestože se Pirátům podařilo do programového prohlášení protlačit některé ze svých záměrů, zvolili raději po vzoru aktuálně nejznámějšího filmového korzára Jacka Sparrowa ústup do zadních pozic, v jejich případě jistotu pobytu v opozici.

Přestože z původní koaliční sedmičky zůstala šestka, má dohoda v zastupitelstvu na první pohled bezstarostnou většinu. A na pohled druhý možná až zbytečně velkou. Primátorka široké spojenectví zdůvodňuje těžkou dobou s poukazem na energetickou krizi, spíše vše ale zavání obhajobou toho, že městu bude dominovat ODS společně s hnutím Ano. Udrží-li totiž vítězné uskupení ODS a TOP 09 shodu právě s hnutím Andreje Babiše, nemusí je další případní koaliční odpadlíci příliš trápit. Společně totiž budou mít 29 z 55 zastupitelů.

Otázkou je, zda nejde z dlouhodobého pohledu o krátkodobé řešení. Podobná spojení úhlavních rivalů totiž výrazně oslabují důvěru voličů. Vrátíme-li se k literární analogii, jen těžko si lze představit, že by se například Montekové a Kapuleti hned v druhém dějství dohodli a společně by s úsměvem a odůvodněním těžkostmi ověnčeného života v 16. století podepsali spojení Romea a Julie v jeden svazek.

Ostatně, podobný pokus již Brno zažilo v letech 2010 až 2014. Tehdy mu však spojení dvou celostátních soků, ČSSD a ODS, štěstí nepřineslo.

Jestli dostane nynější koaliční zpracování brněnského příběhu pět hvězdiček z pěti, nebo se bude propadat v hodnocení své cílové skupiny, tedy obyvatel města Brna, do záporných čísel a půjde o kasovní propadák, ukáže až čas.

 

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře