Reklama
reklama

Jízdenky, prosím! V Technickém muzeu v Brně startuje výstava modelů železnic

Železniční ale i tramvajové modely z 30. až 90. let minulého století, historické fotografie reálných lokomotiv, vagónů a vlakových souprav z 19. a 20. století nebo takzvaný Nekonečný vlak. To vše čeká od středy na návštěvníky v Technickém muzeu v Brně. Výstava Jízdenky, prosím! je tu k vidění až do 25. srpna.
Foto: TMB
Foto: TMB
Foto: TMB

Modely železnic ztvárňující reálné železnice a jejich okolí zaplní výstavní prostor druhého patra brněnského technického muzea. Na ploše zhruba 250 metrů čtverečních na návštěvníky čekají například modely elektrických, motorových i parních lokomotiv, nákladních vozů uzavřených i s plošinou, osobního vozu čtyřokenního, rychlíkového jídelního, osobního a služebního vozu, lokotraktoru a další speciální podnikové vozy.

Rozsáhlou sbírku, která je až na několik výjimek v měřítku 1:45, tedy v oficiálním měřítku značeném 0, za svůj život zkompletoval železniční nadšenec Lubomír Kysela. Ten se dopravním prostředkům věnoval profesionálně i soukromě, kromě jiných profesí se v roce 1975 stal prvním správcem Muzea MHD ve Střešovicích v Praze.

Do svých sbírek převzalo Technické muzeum v Brně modely teprve nedávno. Součástí výstavy jsou také historické fotografie reálných lokomotiv, vagónů a vlakových souprav z 19. a 20. století.

Přiblížit svět vláčků a železnic dětem

Na výstavě Jízdenky, prosím! si na své přijdou pamětníci, dospělí návštěvníci, ale i ti nejmenší. Právě ti si budou moci v koutku pro děti vyzkoušet roli výpravčího nebo průvodčího. „K dispozici budou mít rozsáhlou dřevěnou dráhu s mnoha magnetickými vlakovými soupravami a okolní krajinou. Ve druhé části čeká na děti naučné stanoviště,“ popsal kurátor výstavy Zbyněk Rederer. Zde budou puzzle skládačky, tematické omalovánky či kvízy ze železniční historie.

„Dalším prvkem je takzvaný Nekonečný vlak,“ přiblížil rozšiřující aktivitu výstavy Rederer. „Tento projekt se narodil v Ostravě začátkem roku 2023 a od té doby cestuje po Moravě a Slezsku. Různorodé dřevěné vagóny vyrábí děti ve školách podle šablon. V současné době čítá přes 700 kusů vagónů. Samozřejmě jej i v Brně budou moci děti doplňovat o další a podílet se tak na vzniku Nekonečného vlaku,“ doplnil.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře