Reklama
reklama

Hackathonům se v Brně daří. Čemu se věnují myšlenkové maratony?

Zvýšení zájmu o vodní hospodářství, tematika dopravy a životního prostředí v Brně, jednotné platformy pro úřední desky města a městských částí nebo jejich energetická soběstačnost. To jsou jen některá z témat hackathonů v Brně. S těmi se v jihomoravské metropoli během letošního prvního čtvrtletí roztrhl pytel.

Cílem hackathonů neboli myšlenkových maratonů je zapojit širokou veřejnost do přípravy inovativních projektů a ty následně i uskutečnit. Pojem z IT odvětví v sobě pojí dva výrazy, Hack a Marathon. Myšlenkové maratony využívají různých pracovních a byznysových modelů a pomáhají najít efektivní řešení určitého problému. Právě díky propojení obyvatel s odborníky totiž vznikají funkční návrhy inovace měst a obcí, které jsou zároveň připraveny k projektové realizaci.

To potvrdil například i první hackathon, který v roce 2022 uspořádalo město Brno. „Vznikla například aplikace vizualizace hlasování zastupitelstva města nebo populární projekt Brno v kostce, v jehož rámci vznikl reálný model našeho města v prostředí hry Minecraft,“ upřesnil radní města Brna pro participaci Filip Chvátal.

Studentské týmy z celé republiky a problémy hospodaření s vodou

Celkem osmdesát studujících ze středních a vysokých škol se koncem ledna sešlo v Impact Hubu na akci Hackathon Voda pro budoucnost. Jejím cílem bylo zvýšit zájem o vodní hospodářství a rozšířit a sdílet klíčové znalosti s mladou generací. Týmy studujících se v kreativním prostředí zaměřily na aktuální problémy související s hospodařením s vodou. Akce se účastnilo celkem jedenáct středních škol z celé republiky společně s Vysokým učením technickým a Mendelovou univerzitou.

Hackathon pod taktovkou města

V pořadí druhý brněnský myšlenkový maraton se uskuteční druhý dubnový víkend. „Brno si od výsledků hackathonu slibuje, že zapojí zajímavou a kreativní skupinu obyvatel a obyvatelek do svého rozvoje a že se podaří přijít na neotřelá řešení, která by městu a lidem v něm ulehčila či zpříjemnila život. Účastníci a účastnice budou na svých projektech opět pracovat téměř 24 hodin. Autoři a autorky vítězných projektů vybraných porotou obdrží také finanční ocenění,“ sdělil radní města Brna pro informační technologie Tomáš Aberl.

Řešit se bude například dopravní výzva, jejímž cílem bude vytvořit multimodální plánovač dopravního spojení v Brně, analýza cyklodat z města pod Špilberkem a jejich integrace do jednoho modelu nebo vznik aplikace, která ukáže kritická místa s nejvíce dopravními nehodami či poškozenou infrastrukturou. Mezi další výzvy patří vývoj aplikace pro monitoring kvality ovzduší či jednotné platformy pro úřední desky města a městských částí.

Hackathonu se mohou zúčastnit týmy složené ze 3 až 5 členů, nebo jednotlivci. Z nich týmy vytvoří organizátoři.

Urbis Hackathon 2024

Na inovace ve městech, obcích a krajích je zaměřena i akce, která se koná poslední dubnový pátek na brněnském výstavišti. Účastníci mohou přinést vlastní nápady nebo si vybrat z 26 reálných výzev od jednotlivých samospráv. Mezi ně patří třeba energetická soběstačnost městských částí, cirkulární ekonomika a re-use, motivace sociálně slabé skupiny k odpovědnému chování při spalování pro vytápění nebo využití prázdných objektů v čase.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře