Reklama
reklama

Doba zprůchodnění uzavřené infarktové tepny? V Brně maximálně 25 minut

Kardiologie brněnské fakultní nemocnice je jedním z předních pracovišť nejen v rámci České republiky, ale i v mezinárodním měřítku. V rámci modernizace byly na Pracovišti invazivní a intervenční kardiologie (PIIK) Interní kardiologické kliniky FN Brno a LF MU (IKK) otevřeny tři nově zrekonstruované katetrizační sály nově vybavené kardio-angiografickými rentgenovými přístroji poslední generace.

Katetrizační sály, angiolinky, slouží k diagnostice a pokročilé katétrové léčbě pacientů se závažnými kardiovaskulárními chorobami. Nejčastěji jde o ischemickou chorobu srdeční, která je nejčastější příčinou úmrtí dospělých v celém vyspělém světě, postižení srdečních chlopní, prevenci cévní mozkové příhody a katétrovou léčbou některých příčin závažného srdečního selhání včetně život ohrožujících srdečních arytmií.

 „Kardiologie je velmi dynamickým oborem, který je silně provázán s technologickým pokrokem. Zároveň se jedná o obor, který řeší nejčastější příčiny úmrtí dospělé populace ve všech vyspělých zemích, takže „obrat“ hospitalizovaných pacientů je enormní a konkrétně v naší nemocnici minimálně dvojnásobný oproti dalším oborům. Invazivní programy zaměřené na přesnou diagnostiku a léčbu pacientů pak představují základ superspecializované kardiologie,“ uvedl přednosta Interní kardiologické kliniky FN Brno a LF MU Petr Kala.

Ročně podstoupí invazivní vyšetření více než 3000 pacientů a u více než 1500 pacientů je proveden katétrový léčebný zákrok. Díky přístrojové obměně a modernizaci počítá klinika s navýšením počtu výkonů až o 15 %. Společně s nejvyšším počtem hospitalizovaných pacientů v rámci Fakultní nemocnice Brno se jedná o výrazné zvýšení počtu celkových ošetření pacientů.

„Dynamiku oboru může velmi dobře doložit časový interval 20-25min od příjezdu pacienta s akutním srdečním infarktem na katetrizační sál do zprůchodnění uzavřené infarktové tepny,“ vysvětlil Petr Kala.

Náklady na modernizaci přesáhly 100 milionů korun.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře