Reklama
reklama

Brno je nejlepším městem pro podnikání v kraji. Nabízí skvělý mix podmínek

Brno dominuje podnikatelskému prostředí na jižní Moravě. Srovnávací výzkumu Město pro byznys ocenil například výbornou dopravní dostupnost metropole nebo nejvyšší nárůst počtu obyvatel. Ten je totiž příslibem pro rozvoj pracovního trhu. Druhou příčku obsadily Pohořelice, bronz bere Hodonín.

Srovnávací výzkum Město pro byznys již sedmnáctým rokem hodnotí v rámci celé České republiky 205 měst a obcí s rozšířenou působností a městské části Hlavního města Praha. Z dat, které zpracovává analytická agentura Datank vyplývá, že je Brno nejlepší v obou hlavních částech srovnávacího výzkumu, tedy v podnikatelském prostředí i v přístupu veřejné správy.

V podnikatelském prostředí výzkum zohledňuje 16 kritérií, například podíl podnikatelů a firem, vzdálenost k dálniční síti, ale třeba i počet uchazečů o zaměstnání na obyvatele, podíl nezaměstnaných na pracovní síle nebo průměrnou měsíční mzdu.

Body Brnu přinesl vůbec nejvyšší počet ekonomických subjektů v přepočtu na 1000 obyvatel. Jejich meziroční nárůst je navíc jeden z nejvyšších v kraji. Ve městě je také velmi vysoký podíl firem nad 250 zaměstnanců na celkovém počtu ekonomických subjektů. Podnikatelé tu navíc mohou těžit z výborné dopravní dostupnosti, zaujal i vysoký počet dobíjecích stanic pro elektromobily.

Přístup veřejné správy hodnotí 13 kritérií. V této části Jihomoravská metropole vyniká v přepočtu na obyvatele v podpoře kultury a veřejné dopravy.

„Město Brno se systematicky věnuje jednak podpoře podnikání obecně, zvláště pak inovativním odvětvím. Pravidelně se potkáváme s představiteli různých byznysových asociací z nejrůznějších odvětví. Víme, co byznys trápí a snažíme se napomáhat tomu, aby se mu v Brně dařilo lépe. V posledních letech jsme se zaměřili na infrastrukturu a je vidět, že se hodně staví. Vnímáme, že problémem města je nedostatek bydlení, finální návrh územního plánu už máme na stole, což také rozvoji podnikání po jeho schválení pomůže,“ sdělil zastupitel Brna pro strategický rozvoj a brněnskou metropolitní spolupráci Martin Příborský.

Brno obsadilo první příčku žebříčku celkem popáté a potřetí v řadě. 

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře