Reklama
reklama

4 TENOŘI: Když rozezní společný hlas

Populární vokální seskupení 4 Tenoři sestavil před pěti lety producent Janis Sidovský. Tvoří je Marian Vojtko, Pavel Vítek, Jan Kříž a Michal Bragagnolo – tedy dva držitelé ceny Thálie, pop-muzikálová legenda a sólista Národního divadla v Praze. A i když by se mohlo zdát, že jejich „let vzhůru“ objektivně musela zpomalit pandemie covidu-19, není tomu tak. 4 Tenoři navzdory globálním problémům se zákeřným virem již před časem uskutečnili stý koncert a stihli potěšit své příznivce dnes již platinovým eponymním debutovým albem, které před dvěma lety vydal Supraphon. Po odehraných úspěšných turné po Čechách i na Slovensku včetně dvou vyprodaných koncertů ve Foru Karlín vydali 4 Tenoři v pátek 21. října pod názvem Láska prý své druhé album. Obsahuje filmové a muzikálové hity nejen Ennia Morriconeho, Leonarda Bernsteina, Beatles, ale dokonce po dvaceti letech i nově objevenou a nikdy nikým nenazpívanou píseň Karla Svobody.

Těsně před vydáním novinky Láska prý jsme si povídali s producentem 4 Tenorů Janisem Sidovským.

Janisi, kde se vzala ta dosud nerealizovaná píseň Karla Svobody?

Na druhé album jsme hledali původní písničku, skladbu, která by byla „naše“. A protože ideálním skladatelem kantilén byl Karel Svoboda, vzpomněl jsem si, že jsme s Pavlem Vítkem u něho na návštěvách v jevanském studiu slyšeli melodie pro filmy a muzikály, které se nakonec z různých důvodů nerealizovaly. Zavřel jsem se tedy na pár dní v archivu a našel mystickou, pompézní skladbu, která neměla český text, existoval jen demosnímek, původně určený pro muzikál Rasputin. Když jsem ji klukům pustil, byli překvapeni, že ji ještě nikdo nenazpíval. Bylo to, jako by nám ji Karel Svoboda poslal přes most času. Kontaktoval jsem nakladatele Karla Svobody pana Jiřího Paulů, a ten byl myšlenkou vydat po dvaceti letech objevenou píseň nadšený. Oslovil textaře Michaela Prostějovského, a původní píseň 4 Tenorů s názvem Pýcha předchází pád, byla na světě.

Nové album pojmenovala píseň Láska prý. Je to píseň, kterou napsal John Denver a nahrál kdysi jako duet s Plácidem Domingem a u nás jí proslavil Karel Černoch s Peterem Dvorským. Po celém světě ji v průběhu let nazpívala celá řada interpretů… V podání 4 Tenorů však dostává jinou energii, protože nejde o duet, ale o kvartet.

Jde o krásnou, klenutou melodii, kterou české publikum navíc důvěrně zná. Nabízí spojení civilnějšího zpěvu v kombinaci s operním, což je přitažlivé pro 4 Tenory i jejich posluchačky. Píseň má díky tomu zvláštní specifickou sílu a v provedení čtyř mužských hlasů, kteří mají nezaměnitelné vokální spektrum, jde o unikátní nahrávku.

4 Tenoři zařazují do svého repertoáru také písně Karla Gotta. Jaký mají k jeho odkazu vztah?

Karel Gott měl výjimečný repertoár, čerpal to nejlepší z našich a světových skladatelů. Rádi a s pokorou se k jeho výběru hlásíme, takových písní, jaké on zpíval, se už moc nepíše. Krev toulavou zpíváme na našich koncertech od začátku, ale na albu ji teď naši příznivci najdou trochu v jiné formě, než ji dosud znali.

 I na tomto albu je jako host velká pěvecká hvězda. Jak se vybírala ta pravá písnička pro 4 tenory s Helenou Vondráčkovou?

Helena Vondráčková je jednou z nejlepších popových zpěvaček, jakou kdy Česko mělo. 4 Tenoři si velmi váží jejího pozvání na narozeninový koncert, kde s ní zazpívali legendární Somewhere z West Side Story. Helena byla úplně první hvězdou, která dala 4 Tenorům příležitost před velkým publikem. Písnička Davida Fostera Přísahám, že jsem to já (The Prayer) z filmu Kouzelný meč měla být původně už na prvním albu. Je to překrásná píseň, originální první verze od Céline Dion a Andrei Bocelliho byla dokonce nominována na Oscara a oceněna Grammy i Zlatým glóbem. Teď přišel správný čas zařadit ji na naše druhé album, protože Helena ji má s textem Václava Kopty ve svém repertoáru. Zavolal jsem jí a potěšilo mne, že nabídku s nadšením přijala.

 Letos 4 Tenoři slaví 5 let od svého vzniku, také nedávno měli jubilejní 100. koncert. Fanoušků přibývá a celkově se velmi daří zaujmout široké publikum. Co byste dal na misku vah, že bylo v začátcích nejtěžší, a naopak na druhou stranu, co považujete za největší dosavadní úspěch?

Nejtěžší možná bylo dát kluky dohromady. Velmi jsem projektu věřil, ale oni mají vlastní sólové kariéry, jsou úspěšní a oceňovaní. Takže přesvědčit každého, aby část svého talentu a času věnoval seskupení výrazných sólistů, vyžadovalo alchymii. Po letech, kdy vidí plné sály jsou, myslím, rádi, že nabídku přijali. Někdy se po koncertech u piva bavíme, co je vlastně na projektu nejvíc zajímalo. A jednotně odpovídají, že hudba. Že si společně zazpívají písničky, po kterých by třeba sólo nesáhli, ale vědí, že ve čtyřhlasu budou mít sílu. Největším dosavadním úspěchem bylo dvakrát plné Forum Karlín a také naše vůbec první vystoupení, kdy zpívali pod vedením dvorního dirigenta Andrei Bocelliho Maestra Marcela Roty. Právě on mi pak v šatně řekl, že můj nápad má šanci, protože klukům to společně zní výborně.

V čem bude specifické koncertní turné k novému albu?

Program měníme podle ročních období. Během adventu zařazujeme Purpuru, Ave Maria a další sváteční skladby. A na podzimním a jarním turné Láska prý se objeví i novinky jako Měl jsem rád a mám, Žít podle svého nebo Píšu vám a samozřejmě titulní hit Láska prý. Nemůžeme, ale vynechat písně jako Mně sílu dáš, To je ta chvíle nebo Jdi za štěstím, na které posluchači čekají.

Vladan Drvota

Autor: 
redakce
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře