Reklama
reklama

Na co si dát ve stravě pozor, když udeří horko

Léto s sebou přináší bohatý výběr zeleniny a ovoce, ale také menší pocit hladu a nástrahy v podobě nepravidelného stravovacího režimu, pozdně večerního grilování a litrů vychlazených kalorických nápojů. Jak se v extrémním počasí stravovat a na co si dát v letním jídelníčku pozor, radí nutriční terapeutky z Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

„Horko je zrádné tím, že často nemáme hlad. Přesto bychom měli dbát na to, abychom neopomíjeli žádnou ze tří makroživin,“ radí nutriční terapeutka Michaela Slámová. Patří mezi ně sacharidy, které jsou hlavním zdrojem energie pro organismus a obsahují je například obiloviny, brambory nebo luštěniny. Dále to jsou bílkoviny, které najdeme v mase a mléčných výrobcích, ale také v potravinách rostlinného původu, například tofu, tempehu a luštěninách. Do třetice by ve vyváženém pokrmu neměly chybět tuky. „Tuky mají termoregulační funkci, podílí se na vstřebávání vitamínů a slouží jako zásobárna energie v organismu,“ vysvětluje Slámová, proč jsou pro tělo nepostradatelné. Jejich zdrojem může být sádlo, máslo, rostlinné oleje nebo třeba ořechy.

Pozor na saláty

Neodmyslitelnou součást letní stravy představuje osvěžující zelenina, která je v této sezónně dobře dostupná. „Zelenina je důležitým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálních látek a její denní příjem by se měl pohybovat v rozmezí 400–500 g,“ doporučuje nutriční terapeutka Šárka Lindovská. Právě při přípravě zeleninových salátů však lidé často chybují a opomíjí pokrm nutričně vyvážit. „Pokud si pod salátem představíme pouze zeleninu a zálivku, tak ho za nutričně vyvážený určitě považovat nemůžeme. Základní pravidlo zní: zelenina + bílkoviny + sacharidy + tuky,“ zdůrazňuje terapeutka. Zeleninu je tak vhodné doplnit sýrem/kuřecím masem/vejcem (bílkoviny), pečivem/kuskusem/těstovinami (sacharidy) a zálivkou z olivového oleje a balsamicového octa (tuky).

Když přijde čas na grilování

Ke grilování nutriční terapeutky doporučují volit spíše libové druhy masa. „Co se tuku na grilu týká, určitě lidé neudělají chybu, pokud sáhnou po řepkovém oleji. Ten skýtá hned dvě výhody – jednak obsahuje optimální spektrum nenasycených mastných kyselin a jednak má vysoký bod zakouření, takže se nám při vyšších teplotách jen tak nepřepálí,“ radí Michaela Slámová.

U grilovaného sýru úskalí tkví především v tučnosti a v některých případech také v množství soli. „Obecně u sýrů platí sledovat množství tuků a vybírat light varianty, případně se s někým podělit a zmenšit tak zkonzumovanou porci,“ doporučuje Lindovská a dodává, že co ubereme na sýru, můžeme nahradit zeleninou z grilu, která je neméně chutná. Chybět by pak ani u pokrmů z grilu neměly sacharidy (pečivo, těstoviny, kuskus), které nutričně doplní celý oběd nebo večeři.

Zdroj: FNUSA

Autor: 
redakce
Aktuálně
Součástí technického vybavení požárních jednotek Hasičských záchranných sborů jaderných elektráren Dukovany a Temelín jsou nově i kontejnery pro hašení elektromobilů. Počty zásahů podnikových hasičů...
25.02.2024 - 08:42
Lenka Filipová je jednou z nejznámějších a nejúspěšnějších českých zpěvaček, která se proslavila svým osobitým stylem a již jako hodně mladá dívka se zamilovala do francouzské hudby.
24.02.2024 - 08:03
Už máte víkendové plány? Jestli ne, inspirujte se našimi tipy. Objevujte zajímavosti o Brně při komentovaných prohlídkách k Mezinárodnímu dni průvodců, na hvězdárně navštivte seriál přednášek o...
23.02.2024 - 19:37
Prvními mláďaty roku 2024 jsou v brněnské zoo tři malí vlci hřivnatí. Na svět přišli na konci ledna, zatím se jim daří velmi dobře. Poslední štěňata těchto nejvyšších psovitých šelem byla v Zoo Brno...
23.02.2024 - 19:28
Třetí měsíc v roce, tři vodojemy, tři dny! Magie Vodojemů Žlutý kopec přitáhla od jejich prvního otevření na tisíce návštěvníků. Ve své plné kráse, tedy všechny tři nádrže i s návštěvnickým centrem a...
22.02.2024 - 14:40
Nepříjemné překvapení čekalo v úterý večer na čtyřiadvacetiletou majitelku auta, které zaparkovala v brněnských Štýřicích.
22.02.2024 - 10:13
Komentáře