Reklama
reklama

Cyklotrasy nedaleko Brna. Kam se vydat?

Jaro je tu a s ním naplno i začátek cyklistické sezóny. Pokud nefandíte jízdě po rušných brněnských silnicích nebo již naopak znáte všechny cesty v okolí i po slepu, nemusíte zoufat. Stačí i s kolem sednout třeba na vlak a vyrazit.

Na kolo vlakem?

„Přeprava jízdních kol patří mezi naše nejrozšířenější služby. Kola přepravujeme v malých motorácích na lokálkách, v kapacitních příměstských jednotkách a také ve vnitrostátních rychlících a v mezinárodních expresech včetně Pendolin a railjetů,“ popsal Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah.

Cena za přepravu jízdního kola nebo koloběžky je stanovena podle vzdálenosti. Do 150 kilometrů se platí 40 korun a od 151 kilometrů je to 60 korun. Využít lze také celodenní doklad pro opakované cesty vlakem během dne.

Údolí řeky Oslavy a Jihlavy pro rodiny jako dělané

Klidné údolí, minimální převýšení i zajímavosti. Přes 3 kilometry dlouhá vyasfaltovaná cyklostezka mezi Ivančicemi a Oslavany k rodinnému výletu přímo vybízí. Stačí se vydat z ivančického náměstí kolem nemocnice k rybníku Pancíř, odpočívadlu u Raka, Dívčímu splávku a následně až do Oslavan. U zdejšího renesančního zámku navíc navazují i 4 náročnější cyklotrasy. Chcete jízdu na kole spojit ještě s dalším zážitkem? Vydejte se sem druhý květnový víkend, kdy rodiště Vladimíra Menšíka ovládnou Chřestové a křenové slavnosti.

Z Židlochovic do Židlochovic

Nejen sportovce, ale i milovníky přírody a historických památek potěší 18 kilometrů dlouhý nenáročný okruh z Židlochovic přes obce Vojkovice, Holasovice, Rajhrad, Rajhradice, Opatovice, a Bučinu zpět do Židlochovic. Lákadel čeká na výletníky po této cestě mnoho.

V Rajhradě je to například jeden z nejznámějších a nejstarších klášterů na Moravě nebo třeba zdejší pouť sv. Petra a Pavla, která se bude slavit poslední červnovou neděli, Opatovice zaujmou svými rybníky a okolí židlochovického zámku zase oborou s vysokou zvěří.

Do Josefovského údolí raději bez dětí

Krásy střední částí Moravského krasu poznají cyklisté na trase Josefovským údolím. Ta jej spojuje s Adamovem a světoznámou Býčí skálou a dále také s křtinskými lesy a Jedovnicemi. Kvůli členitosti terénu se však vyznačuje svou náročností a není vhodná pro rodiny s malými dětmi.

Lesy Drahanské vrchoviny

Jedna z nejoblíbenějších cyklostezek v okolí Brna tvoří téměř 11,5 kilomterů dlouhý okruh hlubokými lesy Drahanské vrchoviny v masívu kopce Kalečník a pramenné oblasti potoka Říčka. Na výletě, který vede povětšinou po lesní asfaltové silnici, narazíte třeba na přírodní rezervaci s teplomilnými lesostepními společenstvy, předhistorické hradiště na ostrožně nad údolím Říčky, ale třeba i jeskyně Pekárna či Ochozskou.

Z Blanska do Boskovic jen na horském kole

Atraktivní sportovní cyklotrasa vede dlouhými úseky přes lesy mimo civilizaci přes hřebeny západního úbočí Drahanské vrchoviny a spojuje Blansko s Boskovicemi. Mezi Blanskem a Petrovicemi je na jízdu po panelové a posléze lesní cestě údolím potoka Sloupečníka potřeba horské kolo, v závěru údolí je navíc nutné počítat s prudším stoupáním.

Autor: 
Jana Danielová
Aktuálně
Kompletně novou jídelnu získali školáci ze základní školy Hroznová. Prostory, které se nachází v prvorepublikové secesní vile, podstoupily proměnu po dlouhých třiceti letech. Celou rekonstrukci...
23.10.2024 - 13:18
Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně už dva roky funguje ambulance časné artritidy, která pacientům s revmatoidní artritidou přináší naději na brzké stanovení diagnózy a lepší výsledky léčby. Čas...
22.10.2024 - 12:31
Odborníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) budou v následujících třech týdnech prověřovat provoz Jaderné elektrárny Dukovany. Desetičlenný tým složený z expertů z osmi zemí světa,...
21.10.2024 - 13:30
Podmanivá zpěvačka Sian Evans & Kosheen na podzim opět potěší české fanoušky speciálním klubovým turné, které nese název „Celebrating 25 years of Kosheen“. Turné po České republice odstartuje v...
21.10.2024 - 08:15
Žádná nuda o víkendu nehrozí. Pro milovníky technologií jsou na výstavišti připraveny Brno Creative Days, ve VIDA! science centru se chystají osvětové akce a učiliště v Bosonohách vám přiblíží...
18.10.2024 - 21:28
Brněnští strážníci v těchto dnech zasahovali u nesmírně vypjatého případu v Bohunicích.
17.10.2024 - 15:36
Komentáře