Reklama
reklama

Když vánoční hojnost představuje stres aneb jak zvládnout plné stoly jídla

Vánoce jsou neodmyslitelně spojeny s dobrým jídlem. Všudypřítomné pokušení ne vždy dělá radost – řada lidí se svátků obává právě kvůli hojnosti a možného příbytku hmotnosti s ní spojeného. Nutriční specialistky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně se tak v nutriční ambulanci už od podzimu setkávají s dotazy, jak sváteční „obžerství“ zvládnout.

Pokud si z Vánoc nechceme odnést do nového roku kila navíc, měli bychom dbát v první řadě na rovnováhu. Nárůst tělesné hmotnosti je totiž důsledkem pozitivní energetické bilance, kdy převažuje energetický příjem nad výdejem. V období vyššího příjmu bychom proto neměli opomíjet výdej – navýšit ho můžeme například procházkou, bruslením nebo lyžováním.

„Vzhledem k tomu, že vánoční pokrmy často konzumujeme namísto běžného jídelníčku, se jejich konzumace na energetické bilanci navíc nemusí vůbec projevit,“ uklidňuje nutriční terapeutka Mgr. Barbora Slanařová a doplňuje, že vyšší tělesná hmotnost v lednu nemusí nutně znamenat nárůst tělesného tuku, ale může být způsobena zvýšenou zásobou jaterního a svalového glykogenu, na který se váže také tělesná voda.

Vánoce trvají pár dnů z celoročního balíčku 365 dní. Měli bychom si proto bez výčitek vychutnat jídlo, na které máme chuť, spolu s tradicemi a vzpomínkami s ním spojenými. Žádné potraviny bychom si neměli ani zakazovat, platí všeho s mírou. „Nekategorizujte potraviny a pokrmy na dobré a špatné, nezaslouží si tuto černobílou optiku. Navíc to vede k myšlenkám na „zakázané“ potraviny ve vyšší míře, a protože „zakázané chutná nejlépe“, po konzumaci se mohou dostavit pocity viny a výčitek, jimiž si nenechte Vánoce, ale ani zbylé dny v roce, kazit,“ radí Slanařová.

Co pro sebe však můžeme udělat, je jíst více vědomě. Některé studie potvrzují, že právě tradice mohou ovlivňovat náš apetit a ochotu pokračovat v konzumaci, přestože se cítíme nasycení. „Snažte se jídlu věnovat pozornost a vnímejte pocity hladu a sytosti. Je v pořádku nedojíst obsah talíře. Je v pořádku ochutnat, ale stejně tak jídlo odmítnout, zvlášť pokud se jedná o několikátou návštěvu s přeplněnými stoly jídlem v řadě,“ radí nutriční terapeutka a upozorňuje, že v nás často přetrvávají vzorce z dětství, kdy jsme v některých případech nemohli vstát od stolu, dokud nebyl talíř úplně prázdný. „Jde jen a pouze o vaše tělo,“ dodává.

V rámci budování zdravého vztahu k jídlu se můžeme také zkusit zamyslet, jak z tradičního vánočního menu udělat nutričně vyváženější, a přesto neméně chutnou záležitost. „Například k vánočce si můžeme dát trochu tvarohu a mandarinku. Vyváženější skladbou snídaně předejdeme pozdějšímu přejedení se,“ doporučuje Slanařová. „Především si ale užijme svátky bez strachu z jídla,“ uzavírá. 

TZ

Autor: 
redakce
Aktuálně
Se svým životem před týdnem doslova hazardoval muž, který podle kamerových záběrů procházel ve čtvrtek večer tramvajovým tunelem v Žabovřeské ulici.
27.04.2025 - 05:58
V Lelekovicích, v Bystrci směrem k přehradě, na frekventované tepně brněnského středu i v okrajových městských částech. Na těchto i dalších místech čekají na cyklisty novinky. Ty se týkají především...
26.04.2025 - 10:01
Od ekologie přes historii až po kulturu. Brněnský víkend bude nabitý zážitky úplně pro každého. Spoustu zajímavých akcí se připravuje ke Dni Země, bokem ale nezůstane ani výstava automobilové...
25.04.2025 - 15:22
Když přírodu soustředěně pozorují její opravdoví milovníci, můžou svými postřehy výrazně přispět k její ochraně. Záslužný skutek si připsala i žena, která ve středu ráno zatelefonovala na číslo 156.
25.04.2025 - 09:01
Před 80 lety 26. dubna 1945 osvobodila sovětská a rumunská vojska Brno, pár dní nato skončila i druhá světová válka v Evropě. Především o nadcházejícím víkendu, ale i v dalších dnech si Brňané a...
25.04.2025 - 08:25
V létě se Brno znovu rozezní jako živoucí organismus. Ulice, náměstí, dvorky i nádvoří ovládne podesáté Maraton hudby Brno 2025 – multižánrový festival, který od 7. do 10. srpna nabídne čtyři dny...
24.04.2025 - 13:18
Komentáře