Reklama
reklama

Zvýšení nájemného. Jaká jsou pravidla?

Zajistit si bydlení, které odpovídá našimpředstavám i potřebám, je mnohdy těžší, než se na první pohled může zdát. Zvláště postaví-li se snu o kvalitním domově do cesty pronajímatel bytu, který neustále zvedá částky za jeho užívání. Jak se bránit?

Nezřídka se stává, že na nájemníka čeká nemilá zpráva. Jaká? Jakmile vyprší smlouva na dobu určitou, přinese pronajímatel novou s mnohem vyšším nájemným. A to často až o několik procent. „Pronajímatel může písemně navrhnout zvýšení nájemného do výše obvyklého nájemného v daném místě. Za poslední tři roky, včetně jakýchkoliv zvýšení za tuto dobu, se však nesmí jednat o zvýšení o více než 20 % a samotný návrh lze podat vždy jen po uplynutí 12 měsíců, během kterých se nájemné nezvýšilo,“ vysvětluje Ondřej Preuss, zakladatel služby Dostupný advokát. Jak mohou nájemníci v takových případech postupovat? Mají na výběr ze dvou možností. Nájem se rozhodnou zaplatit, a to od třetího kalendářního měsíce od měsíce, kdy obdrželi návrh a ideálně i písemně potvrdí, že s novinkou souhlasí, a to do dvou měsíců od měsíce, kdy jim byl doručen návrh na zvýšení nájemného.

Druhou variantou je, že se s vyšším nájemným nesmíří a písemné sdělení neučiní, ani částku nezačnou platit. Riskují však, že se pronajímatel obrátí na soud, a to do uplynutí dalších tří měsíců, s žádostí, aby určil nájemné v místě a čase obvyklé, s tím, že se stanoví zpětně ke dni podání návrhu na určení nájemného soudu. Jak je to s ukončením nájmu? Podle občanského zákoníku může dojít v některých případech k automatickému obnovení nájemní smlouvy. Týká se to případů, ve kterých nájemce stále v bytové jednotce žije, a to po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl být nájem bytu ukončen a pronajímatel zároveň v této době nájemce nevyzval, aby nemovitost opustil. Občanský zákoník při tom ukládá, aby byla zmíněná výzva učiněna písemnou formou. Dojde-li k této situaci, platí, že je nájem ujednán na tutéž dobu, jak byl smluven dříve, nejdéle však na dobu dvou let. V praxi to znamená, že se nájem zároveň automaticky prodlužuje za stejných podmínek, jako byl ujednán, včetně případného zvýšení nájemného.

Výjimkou jsou případy, kdy nájemní smlouva ukotvuje, že obě smluvní strany zmíněné prodloužení vylučují. Nutné je však myslet i na to, že pronajímatel může vždy na základě důvodů uvedených v občanském zákoníku nájem v tříměsíční výpovědní lhůtě vypovědět. Patří k nim například to, poruší--li nájemce hrubě svou povinnost, která z nájmu vyplývá.

Autor: 
Jana Danielová
Aktuálně
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
V městské části Bosonohy, konkrétně na ulici Konopiska, vzniklo na začátku července nové kontejnerové stání pro komunální a tříděný odpad. Jedná se o dřevěnou konstrukci, která vhodně zapadá do...
19.07.2024 - 10:34
Komentáře