Reklama
reklama

Pojďte se projít, proběhnout či projet s Kryšpínem. Pomůžete tím stovkám koček v útulcích

Během, na kole i chůzí pomáhám kočkám v nouzi – tak se jmenuje květnový charitativní happening Charitativního kočičího spolku Kryšpín. Ten podporuje několik pečlivě vybraných a ověřených kočičích útulků a tím stovky jihomoravských opuštěných koček najednou. Akce je celorepubliková a virtuální, zapojit se a pomoci tedy může kdokoli a kdekoli. Oficiálně se přihlásíte zaplacením startovného 123 Kč, které pak pořadatel v plné výši pošle do útulků na pomoc kočkám v nouzi. Odměnou vám bude originální zážitek, dobrý pocit a pamětní list.

Kočky sražené autem, nemocné, zraněné, týrané, vyhozené za jízdy z auta nebo třeba koťata odložená do lesa, příkopu, pole či popelnice… Nebýt soukromých kočičích útulků, nikdo se o tisíce opuštěných koček nepostará, protože obce kočičí útulky téměř nezřizují. A nebýt hodných lidí, kteří soukromým útulkům finančně pomáhají, nebylo by ani těchto útulků. Například v Jihomoravském kraji, kde Kryšpín působí především, je k dnešnímu dni celková kapacita registrovaných jihomoravských útulků 1.382 koček. Přes 86 % míst, konkrétně 1.191, nabízí útulky soukromé a Kryšpín pomáhá většině z nich.

Už první květnový víkend, tedy od 5. do 8. května, pořádá Charitativní kočičí spolek Kryšpín virtuální akci s názvem Během, na kole i chůzí pomáhám kočkám v nouzi, která má za cíl rozhýbat lidi a pomoci stovkám koček v útulcích. Pokud se akce zúčastní 1.000 lidí, vybere se pro opuštěné kočky na startovném, které je symbolických 123 Kč, krásných 123.000 Kč.

Kryšpín pro podporované útulky zřídil společnou veřejnou sbírku s transparentním účtem číslo 2501927911/2010, provozuje pro ně dobročinný e-shop, pořádá on-line aukce a charitativní akce jako je nyní například tento charitativní běh, chůze či jízda na kole, kterého se můžete zúčastnit, ať budete první květnový týden kdekoli. Stačí se jen přihlásit do facebookové události a svou přihlášku potvrdit zaplacením startovného 123 Kč. To se posílá na zmíněný transparentní účet, ze kterého spolek rozdělí vše do koruny útulkům na pomoc kočkám. Pak už si jen sami naplánujete trasu a dáte spolku vědět, kolik kilometrů jste ušli, ujeli na kole či uběhli, aby vše mohl sečíst a napsat na pamětní list, který po skončení akce zveřejní v události na Facebooku. A případně pošlete fotku. A je to!

A proč spolek pro útulky peníze shání? Finančně utáhnout takový útulek není totiž vůbec jednoduché. „Když bychom počítali s průměrnou částkou 500 Kč za kočku na měsíc (většinou je to dvojnásobek) jedná se při posledním sečteném počtu koček v péči námi podpořených útulků (861 koček) o 430.500 Kč měsíčně. Proto jsme vznikli, abychom provozovatelkám útulků se sháněním peněz pomáhali a ony se mohly více věnovat péči o kočky,“ popisuje zakladatelka spolku Lenka Němcová.

Valná většina útulků je provozována na čistě dobrovolnické bázi, tedy bez nároku na honorář. Také Kryšpín je striktně neziskový a 100 % financí z veřejné sbírky posílá útulkům. Ty pak finance použijí na to, co je zrovna potřeba. Koupí krmení, stelivo, vybavení útulků, zdravotnický či úklidový materiál nebo zaplatí faktury za veterinární péči. Ty tvoří přibližně polovinu nákladů útulků, protože kočky jsou přijímány většinou ve velmi špatném stavu.

*Charitativní kočičí spolek Kryšpín vznikl v Brně 21. den 21. roku 21. století, aby udělal svět o kočičí chlup lepším a aby pomáhal jihomoravským útulkům pomáhat. Podporuje osm pečlivě vybraných a osobně ověřených útulků a tím stovky opuštěných koček najednou: jihomoravské Opuštěné kočičí tlapky, Kočky u Katky, Kočičí depozitum Flíček, Útulek Tibet z. s., Kočičí azyl Znojemsko, Jiřina Skoumalová azyl, Depozitum Jana – Šance mít domov a na severu Moravy Azyl Gaia Hanušovice. Dohromady už za dva roky existence pomohl čtrnácti útulkům celkovou částkou 2.077.692,22 Kč.

 

Během, na kole i chůzí pomáhám kočkám v nouzi  5. – 8. 5. 2023

VIRTUÁLNÍ událost – účast možná kdekoli

Pomoc pro stovky opuštěných koček, startovné 123 Kč, číslo sbírkového účtu 2501927911/2010

Událost na Facebooku: https://fb.me/e/OT6u6yUe

Zdroj: Spolek Kryšpín

Autor: 
redakce
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře