Reklama
reklama

Podzim v muzeu zahájí Muzejní dýňobraní a oblíbená výstava tykví

Národní zemědělské muzeum ve Valticích nabídne i letos tradiční podzimní výstavu Dýně, cukety, patisony a cibuloviny zaměřenou na tykvovité plodiny. Kromě dýní, cuket a patisonů budou letos k vidění i odrůdy cibule a česneku. Výstavu zahájí o víkendu 16. a 17. září oblíbená akce Muzejní dýňobraní.

Na nádvoří muzea vinařství, zahradnictví a krajiny ve Valticích budou k vidění mnohé odrůdy tykve v rámci výstavy Dýně, cukety, patisony a cibuloviny, která navazuje na víkendovou akci Muzejní dýňobraní. Návštěvníci akci i výstavě mohou seznámit s různými druhy plodin, které si získávají stále větší oblibu v našich jídelníčcích a inspirovat se tipy na jejich kulinární zpracování. Pro malé návštěvníky je připraveno halloweenské tvoření.

Rod tykev přišel na náš kontinent koncem 15. století z Latinské Ameriky, dnes pěstujeme jeho zástupce v nejrůznějších barvách, tvarech a chutích. Tykvovité plodiny jsou zdraví prospěšné a nabízí řadu možností ke zpestření našeho stravy, stejně tak poslouží i jako vkusná podzimní dekorace.

Zájemci mohou v Národním zemědělském muzeu ve Valticích zhlédnout také výstavy Sbírka parafínových modelů jablek, Květiny bílé po cestě – perokresby prostých, planě rostoucích květin, panelovou výstavu Jak se křísek révový potkal s fytoplazmou ...aneb invazní škůdci a choroby kolem nás a Víno a tradice – fotografie lidových zvyklostí objektivem Lukáše Pánka.

TZ:NZM

Autor: 
redakce
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře