Reklama
reklama

Nač se zaměřit při řešení záloh za energie

Bydlet bez elektřiny a plynu? Lze si to představit jen stěží. Výši toho, jak stanovit jednotlivým domácnostem zálohy, určuje sice zákon, může se však stát, že dodavatel energií nestanoví částky správně. Jaká výše a počet záloh jsou v pořádku? A jak postupovat, pokud s rozhodnutím dodavatele nesouhlasíte?

Začněme od začátku. Výše záloh se totiž určuje již při podpisu smlouvy s dodavatelem energií a podle zákona by měla odpovídat očekávané spotřebě. Co to znamená v praxi? Že se při určení vychází z historické spotřeby v daném odběrném místě, popřípadě i z předpokládaného růstu cen energií.

Jak neskočit na špek

Zúčtovací období je zpravidla tvořeno dvanácti měsíci, do kterých je rozloženo i dvanáct měsíčních záloh. A právě v tomto okamžiku může spotřebitel poprvé narazit. Někteří dodavatelé totiž účelově stanoví zálohy co nejnižší, aby tak zákazníka nalákali a vyvolali v něm dojem, že zaplatí méně. Na konci zúčtovacího období pak přichází nemilé překvapení, když na zákazníka čeká vysoký nedoplatek. Stejný cíl, tedy domněnku, že ušetří, se v zákaznících snaží vzbudit i jiná praktika. A tou je rozdělení záloh pouze do deseti měsíců. I v tomto případě však může nakonec zákazník zplakat nad výdělkem a kvůli vysoké nedoplacené částce sáhnout hluboko do kapsy. Opačným postupem je stanovení vyšších záloh, než je ve skutečnosti nutné. „Někteří dodavatelé řeší vysokými zálohami své finanční problémy. Když se dodavatel později ocitne v insolvenci, odběratel energií se jen obtížně domůže přeplatku,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Úprava záloh a další postup

Kdy smí dodavatel přistoupit k úpravě výše záloh? Obecně platí, že důvodem může být změna cen za dodávky energií či zvýšení spotřeby energií v odběrném místě. Podrobnosti by měly stanovit obchodní podmínky. „Lze se setkat například s ustanovením obchodních podmínek, podle kterého má dodavatel právo upravit výši záloh, jestliže spotřebitel neplatí zálohy včas či ve stanovené výši. Otázkou ovšem je, nakolik takový postup dodavatele odpovídá zákonu,“ uvádí Lukáš Zelený. Přeje-li si zákazník řešit výši a počet záloh, nebo není-li s nimi spokojen, radí odborníci obrátit se nejprve na svého dodavatele s žádostí o úpravu. Hlavním argumentem by při tom měl být požadavek co nejvěrnějšího odrazu předpokládané spotřeby. Až ve chvíli, kdy u dodavatele nepochodí, může se obrátit na Energetický regulační úřad.

 

 

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře