Reklama
reklama

Díky cyklobusům si upevnili zdraví a ušetřili přibližně tunu CO2

Zdravý pohyb a ušetřené emise CO2 při nevyužitém osobním automobilu. To je jen příklad přínosu cyklobusů, které i letos mohli zaměstnanci Jaderné elektrárny Dukovany využívat od jara do podzimu. S nadcházejícími mlhami přeprava kol končí. Přepravu kol při cestě do práce v brzkých ranních hodinách využily desítky cyklistů, pro které kombinovaná přeprava cyklobus-kolo znamenala vyšší bezpečnost, úsporu nákladů i čas pro zdravý pohyb a relaxaci po práci. V letošní cyklistické sezóně přepravily cyklobusy 409 kol.

S nástupem chladného podzimního a mlhavého počasí přepravce nosiče jízdných kol z autobusů sundal. Na autobusy je vrátí zase s příchodem jara. Zaměstnanci si netradiční benefit, i přístup přepravce, chválí. „Provoz cyklobusů považuji za velmi užitečný. Je dobré se vyhnout nebezpečné cestě do zaměstnání po frekventovaných silnicích, většinou za snížené viditelnosti a cestu z práce si užít po vedlejších silnicích, popřípadě kolem přehrady po lesních cestách,“ říká Jiří Dobeš z útvaru řízení techniky JE.

Podle Vítězslava Kisslera, který je zaměstnancem elektrárny, na trase z elektrárny do Třebíče už dnes existuje více variant, po kterých můžete jet na kole domů krásnou přírodou mimo silnice. Netradiční služba přináší benefity i pro životní prostředí. Podle údajů z Evropského parlamentu se totiž osobní automobily řadí mezi největší emitenty CO2. Na celkových emisích vytvořených v dopravě se podílejí 60,7 procenty.

Před šesti lety vedení elektrárny zavedlo přepravu kol pro své zaměstnance především kvůli jejich bezpečnosti. Odpoledne je mnohem lepší viditelnost, a navíc cyklisté už nemusí nikam pospíchat. Mohou tedy jet po delší trase a vyhnout se hlavnímu silničnímu tahu. „Cyklobusy jsou vynikající nápad. Ranní cesty do práce na přeplněných silnicích se již staly hazardem a odpolední z práce umožní využít bezpečnější cyklostezky či méně frekventované silničky,“ říká Ivan Dvořák z oddělení fyzické ochrany.

Jako cyklobus fungují čtyři linky navážejících pracovníky ČEZ z Třebíče do Dukovan. Lidé za přepravu kol přitom nic neplatí, ta je v ceně jízdného. Celkově od roku 2016 přepravily dukovanské cyklobusy více než 2800 jízdních kol.

Za mě je využívání cyklobusu dobrá motivace k častějším vyjížďkám na kole během týdne. Stačí ráno pověsit kolo na autobus a po třetí odpoledne vyrazit „na výlet“ různými trasami směrem domů. Je zde přínos i v tom, že před půl sedmou jsem už na pracovišti, což se při dřívějším ježdění na kole do práce moc nedařilo,“ říká Libor Štěpanovský z útvaru péče o zařízení-elektro.

Letošní sezóna ale byla trošku netradiční, a to z důvodu dlouhodobých dopravních uzavírek v regionu, díky kterým se i motoristé přesunuli na vedlejší komunikace, kde je jindy „ráj“ cyklistů. Díky vzájemné toleranci ale nedošlo k žádným zraněním. V současné době jsou uzavírky, a to jak přes obec Slavětice, tak výstavba kruhového objezdu mezi Hrotovicemi, Dalešicemi, Rouchovany a Slavěticemi, ukončeny.

Zdroj: JED

Autor: 
redakce
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře