Reklama
reklama

Z kraje

Brány zříceniny hradu Cornštejna u Bítova se otevřou první květnový víkend, kdy vstoupí na nádvoří první návštěvníci letošního roku.
Stáří: 2 týdny 4 dny
K přípravám na blížící se oblíbené jarní svátky využili zaměstnanci elektrárny i veřejnost speciální velikonoční program Jaderné elektrárny Dukovany.
Symbolické poklepání na základní kámen Sanatoria Pálava odstartovalo stavební maratón. Ten bude finišovat na přelomu roku 2025/2026. Na jaře 2026 by pak mělo sanatorium přivítat první pacienty. Celkové náklady na stavbu Sanatoria Pálava jsou předpokládány ve výši 784 milionů korun.
Tento týden probíhá v Jaderné elektrárně Dukovany stáž studentů jaderné fakulty ČVUT. Studenti závěrečného ročníku mají exkluzivní příležitost strávit týden s jadernými fyziky. Jedná se o jednu z aktivit, které jsou zaměřeny na nábor nových zaměstnanců.
Elektrárny ČEZ navštívilo v roce 2023 rekordních 280 998 lidí, a to reálně i virtuálně prostřednictvím oblíbených virtuálních prohlídek.
Výrobou 14,3 TWh čisté bezemisní energie se Jaderná elektrárna Dukovany v loňském roce podílela na dosažení celkové výroby z obou českých jaderných elektráren skupiny ČEZ ve výši 30,4 TWh.
Energetici Jaderné elektrárny Dukovany aktuálně pracují na výměně generátoru jednoho ze tří záložních dieselgenerátorů 4.výrobního bloku, které jsou součástí bezpečnostního systému elektrárny. Jde o jeden z milníků probíhající odstávky 4.
V pondělí 13. listopadu 2023 představitelé Jihomoravského kraje společně se zhotovitelem společností Sanatorium Pálava VCES – SPIE Stangl symbolicky podepsali zahájení stavby sanatoria pro léčebně rehabilitační péči pacientů stabilizovaných po těžkých a kritických stavech.
Bezpečně do práce a domů na kole umožňovala autobusová přeprava jízdních kol, kterou energetici s příchodem podzimního počasí na několik měsíců přerušili. Od jara do podzimu speciální cyklobusy přepravily přes 370 kol zaměstnanců elektrárny a zároveň aktivních příznivců zdravého životního stylu.
Jihomoravský kraj letos opraví a zrekonstruuje více silnic II. a III. třídy, než bylo plánováno. Jedná se o 24 silnic, čtyři mosty a bude se chystat i 5 projektových příprav staveb - to vše za sto milionů korun. Na svém jednání 8. listopadu 2023 o tom rozhodli krajští radní.
Národní zemědělské muzeum ve Valticích nabídne i letos tradiční podzimní výstavu Dýně, cukety, patisony a cibuloviny zaměřenou na tykvovité plodiny. Kromě dýní, cuket a patisonů budou letos k vidění i odrůdy cibule a česneku. Výstavu zahájí o víkendu 16. a 17. září oblíbená akce Muzejní dýňobraní.
V květnu 2022 zahájila SÚS JMK výstavbu obchvatu Čebína na silnici II/385. Důvodem realizace stavby byla především neustále se zvyšující intenzita provozu na dopravně přetíženém intravilánu Čebína. Nová silnice proto odkloní tranzitní dopravu mimo zastavěné území obce.
Lehátka, dětské postýlky, matrace, deky, lůžkoviny nebo spací pytle pro ukrajinské město Nikopol. Jihomoravský kraj včera poslal do válkou stíhané země další humanitární zásilku. Kraj tyto dary soustředil v Tišnově, kde se nachází sklad hasičského záchranného sboru.
Energetici Jaderné elektrárny Dukovany včera v noci plánovaně odstavili druhý výrobní blok pro plánovanou údržbu společných zařízení prvního a druhého výrobního bloku.
Včera ve čtvrtek 22.6. se poprvé otevřely dveře nové pobočky řetězce McDonald’s ve Znojmě. Zákazníci se mohou těšit nejen na udržitelnější koncept restaurace, ale také na plnou snídaňovou a klasickou produktovou nabídku včetně služeb kavárny McCafé a obsluhy přímo u stolu.
Navýšení cen vína, ohrožení tradičních vinařských akcí, jako například místních koštů, byrokratické zatížení především malých vinařů, vinařských spolků a jejich produktů, velké komplikace pro navazující gastronomický a turistický ruch v hospodářsky a sociálně zatížených regionech.