Reklama
reklama

Brno - venkov

V roce 2023 byly sousedící obce Újezd u Brna a Otnice propojeny cyklostezkou. Dílčí část ze strany Otnic byla zbudována již v roce 2022. V prosinci 2023 byla zkolaudována část cyklostezky vedoucí z Újezdu u Brna k Otnicím. Celková cena díla je 16 287 369 Kč včetně DPH.
Stáří: 2 měsíce 4 dny
Jeden ze způsobů dopravy surovin a materiálu do Jaderné elektrárny Dukovany je po kolejích. Takzvaná železniční vlečka vede z nádraží Rakšice až do areálu JE Dukovany. Na této trase se nachází dva mosty o délce 262,5 m a 10,5 m.
Krajští radní na svém středečním jednání 11. října 2023 odstartovali projekt vypsáním veřejné zakázky na projektovou dokumentaci pro vydání stavebního povolení. Nová cyklostezka v délce přes 3,6 kilometru propojí Želešice, Modřice a Rebešovice na Brněnsku.
28. září 2023 se v Areálu KUKLA Oslavany otevřela pro veřejnost třetí, celoroční část zábavního parku Permonium ve zkušebním provozu.
V úvodu tohoto měsíce spustila Správa a údržba silnic JMK část nově vybudované komunikace, která je hlavní tepnou budoucího obchvatu Čebína. Pro kraj jde o největší investici do nové silnice v historii. Do konce roku musí počítat řidiči s omezením.
V návaznosti na mimořádně úspěšné prázdninové prohlídky elektrárny Dukovany a Dalešice energetici na září připravili další speciální program. Tentokrát půjde o čtyřhodinovou noční prohlídku Jaderné elektrárny Dukovany.
V pátek krátce před polednem došlo mezi obcemi Otmarov a Telnice k tragické dopravní nehodě.
Na Slavkovsku hledají řešení, jak zvýšit kapacity základních škol. Společně v Dobrovolném svazku obcí Dr. Václava Kounice (DSO), který čítá město Slavkov a okolní vesnice, hodlají postavit a provozovat svazkovou základní školu pro 540 dětí.
Od ČKD v Blansku souběžně s motoristy frekventovanou silnicí II tř. 379 až po odbočku pod Novým hradem u Adamova vznikne nová cyklostezka.
Na úterý 21.3.2023 připadá zahájení stavebních prací dvou mostů na silnici II/430, které jsou kousek od Rohlenky. Stávající mosty byly postaveny v roce 1900 a životnost jejich konstrukcí již vypršela.
Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje v tomto týdnu otevře dva opravené úseky silnic III. třídy.
V pondělí 2. května 2022 byla slavnostně zahájena výstavba obchvatu Čebína na silnici II/385. Důvodem stavby obchvatu je především neustále se zvyšující intenzita provozu na již dnes dopravně přetíženém intravilánu Čebína. Nová silnice má proto odklonit tranzitní dopravu mimo zastavěné území obce.
Stavba multifunkční sportovní haly je v Újezdě u Brna připravována již více než dva roky.
V Těšanech na Brněnsku se pustili do oprav náhrobků rodiny Turkovy a rodiny Petlákovy, ve kterých jsou uložené ostatky osob, které byly předlohou bratrům Mrštíkovým k napsání dramatu Maryša. Dále se obec rozhodla investovat také do opravy náhrobku rodiny Karažiové.
Dnešním dnem začíná další z velkých úprav veřejného prostoru v Kuřimi – rekonstrukce autobusového nádraží, která umožní průchod suchou nohou z budovy železniční stanice do prostoru autobusových stanovišť.
V pátek 3.9. zažijí v Těšanech koncert Hany a Petra Ulrychových se skupinou JAVORY. V obci se jedná o ojedinělou událost, na kterou se těší nejen místní, ale také lidé z celého regionu.