Reklama
reklama

Zřícenina hradu Cornštejna ožívá!

Brány zříceniny hradu Cornštejna u Bítova se otevřou první květnový víkend, kdy vstoupí na nádvoří první návštěvníci letošního roku. V nadcházející sezóně si Jihomoravské muzeum ve Znojmě, které zříceninu spravuje, připravilo několik novinek, které jistě zaujmou nejen milovníky historie, ale i rodiny s dětmi.
Nové parkánové zdivo
Fotografická panelová výstava k výročí 90 let Vranovské přehrady

V květnu bude zřícenina hradu otevřena od 4. května pouze o víkendech, ale i ve státní svátek 8. května. Od 1. června do 29. září pak denně od 9 do 17 hodin. Návštěvníci si mohou zříceninu hradu prohlédnout s průvodcem nebo individuálně vlastním tempem. Vstupenky na prohlídku s průvodcem je možno rezervovat z pohodlí domova, a to na konkrétní den i čas. Rezervační systém je umístěn na webových stránkách muzea www.muzeumznojmo.cz.

Nový informační systém, který je zcela jistě největší novinkou, souvisí s novými poznatky a nedávným archeologickým průzkumem, který na zřícenině probíhal. Nové informační tabule navazují na stavebně-historický popis architektury hradu, který byl úplně poprvé uveřejněn v nové publikaci Cornštejn: příběh hradu. Graficky velmi zdařilá kniha vyšla na konci roku 2023 a návštěvníci a zájemci o Cornštejn si ji mohou zakoupit na pokladně zříceniny.

Připomeňme si také loňskou novinku, kdy na konci sezóny byla sanována a nově vystavěna chybějící část hradební zdi na jihozápadní straně zříceniny mezi strážnicí a starým palácem, která byla v havarijním stavu,“ připomíná ředitelka muzea Vladimíra Durajková a dodává: „Celé nádvoří, které se po obnově mnohem více provzdušnilo a otevřelo do prostoru, si teď mohou návštěvníci více užít a podívat se na krásné výhledy do okolí z jiného místa hradu.“ Nově pak bylo v závěru roku 2023 realizováno kovové zábradlí  na vyhlídce starého paláce a v celé délce nad pokladnou.

Na návštěvníky čeká také nová fotografická panelová výstava k výročí 90 let Vranovské přehrady, umístěná v novém paláci, prezentující na téměř 60 fotografiích tento krajinný a společenský fenomén. „Celkem devět panelů zachycuje proměnu krajiny od původního nezatopeného údolí, přes momentky ze zaniklé obce Bítov, stavbu přehradní zdi a nového Bítova, napouštění nádrže až ke snímkům dokumentujícím dodnes živý turistický a rekreační ruch na Moravském Jadranu,“ popisuje výstavu její autor Filip Drybčák, kurátor fotoarchivu a dokumentace současnosti Jihomoravského muzea ve Znojmě.

V rámci zahájení oslav Vranovské přehrady, které proběhnou poslední víkend v květnu na různých místech v okolí přehrady, mají na zříceninu hradu Cornštejna v sobotu 25. května 2024 děti do 15 let vstup zdarma. Program oslav, který organizuje destinační společnost ZnojmoRegion z. s. probíhá celou sezónu od května do října, najdou návštěvníci přehledně a aktuálně na webu www.vranovskaprehrada90.cz.

Pro rodiny s dětmi navrhla muzejní pedagožka Monika Frecerová úplně novou dobrodružnou hru: „V rámci individuální prohlídky se mohou rodiny s dětmi nechat vtáhnout do historie Cornštejna prostřednictvím pověsti O vzteklém pánu na Cornštejně a cornštejnském pokladu, který střeží velký černý pes. V několika zákoutích zříceniny hradu Cornštejna na ně čekají příběhové panely s úkoly. Pokud je všechny splní, zjistí, čím zahnat psa a získat poklad.“  Více už ale prozrazovat nebudeme. Vydejte se za pokladem vzteklého pána na Cornštejn!

Ani letos nebude chybět tradiční Léto na Cornštejně, kdy se v průběhu července a srpna na zřícenině hradu vystřídá několik skupin historického šermu s  šermířskými vystoupeními, které by neměly na žádném hradě chybět.

Pro milovníky řemesel a řemeslných výrobků jsme připravili na sobotu 20. července 2024 tradiční a návštěvníky oblíbený celodenní jarmark s ukázkami řemesel. Můžete se podívat na práci uměleckého kováře, výrobu proutěného zboží nebo keramiky, ochutnáte středověké placky a kaše, domácí zavařeniny i sirupy a nakoupíte například přírodní kosmetiku, sýry, sušené dobroty nebo domácí chléb. Celý den si užijí také děti, pro které bude připraven bohatý program.

Nezapomeňte, že parkování přímo pod zříceninou hradu Cornštejna není možné, proto doporučujeme zaparkovat automobil na odstavné ploše cca 500 metrů směrem na Lančov. Pěší cesta od parkoviště je nově označena žlutou turistickou značkou, která vás dovede až před bránu zříceniny. Návštěva Cornštejna je ideálním cílem i pro výlety na kolech. Pro tento případ je během sezóny posílena autobusová doprava umožňující přepravu kol cyklobusy v rámci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK).

Zdroj: JmM Znojmo

Autor: 
redakce
Aktuálně
Více sluníčka a delší dny jsou pro řadu lidí důvodem k radosti. Současně bychom se ale měli mít na pozoru. Právě ultrafialové záření je hlavní příčinou vzniku rakoviny kůže. V polovině května se...
13.05.2024 - 16:44
Do záchranné akce se pustili v minulém týdnu na jihu města brněnští strážníci.
13.05.2024 - 15:36
Kdo by ji neznal. Mohutná zřícenina hradu Děvičky v Pavlovských vrších je jedním z nejikoničtějších symbolů jižní Moravy. Zub času i hojná návštěvnost, která ročně přesahuje 100 tisíc turistů, se...
13.05.2024 - 07:17
Spousta příjemných zážitků vás nemine během víkendového volna. Vyrazte třeba na tradiční výstavu kosatců, oslavte krásné jarní počasí na Brněnském Majálesu nebo objevujte s dětmi myslivecké aktivity...
10.05.2024 - 13:24
Jarní část celoročního festivalu JazzFestBrno zakončí 12. května v Janáčkově divadle americký trumpetista Chris Botti a 2. června v CED - Huse na provázku již tradiční „minifestival” Slavnosti synkop...
09.05.2024 - 19:25
V Botanické zahradě a arboretu MENDELU mohou letos rozkvetlé kosatce návštěvníci obdivovat už od pátku 10. května. Tradiční výstava IRIS proběhne totiž kvůli počasí oproti původnímu plánu o dva týdny...
09.05.2024 - 13:23
Komentáře