Reklama
reklama

Vychutnejte si Brněnskou Noc vědců všemi smysly

Letošní brněnská Noc vědců se uskuteční v pátek 30. září. Na její přípravě se podílí dvanáct institucí a nabídne nevšední program na téma VŠEMI SMYSLY. Zájemci navštíví laboratoře a výzkumná pracoviště, do kterých se obvykle smrtelníci nedostanou, ale i běžně přístupné prostory, které pro tento večer ožijí netradičním programem. Veškeré vstupy v rámci Noci vědců jsou zdarma, na vybraných místech je doporučena předchozí registrace.

ZRAK: POJĎME NA TO MRKNOUT

Poznávat světem kolem nás pomocí zraku je zcela běžné. Až 80 % smyslových vjemů nám zprostředkovává právě zrak. Přesto v rámci Noci vědců nabízí brněnské instituce jedinečné zážitky i v této oblasti. Univerzita obrany láká na seznámení s vojenskými optickými přístroji a zaměřovači, díky kterým je možné vidět i v noci. Zábavní vědecký park VIDA! zase připravil komentovanou pitvu kravího oka. Účastníci zjistí, jak ve skutečnosti vypadá duhovka, rohovka nebo sítnice, kde je slepá skvrna a proč v oku vůbec je. Eurocentrum pak nabídne hravou slepou mapu Evropy a určování evropských vědců a jejich vynálezů.

SLUCH: ZAPOSLOUCHEJ SE DO TOHO

Informační středisko Europe Direct Brno chystá program Poznej podle poslechu hymny evropských států. Na Hvězdárně a planetáriu Brno si návštěvníci při komentovaných prohlídkách nejen prohlédnou dechberoucí fotografie zachycující vznik, život i zánik hvězd, ale také si poslechnou, jak zní pulsar. Mendelova univerzita v Brně umožní ponořit se do tajů akustiky dřeva. Zájemci se naučí pomocí vlastního sluchu, ale i moderních přístrojů, odhalit kvalitu i vady dřeva. Právě tyto metody pomáhají při hodnocení stability stromů či dřevěných konstrukcí stejně jako při výběru kvalitního dříví pro mistra houslaře.

HMAT: SÁHNI SI A OVĚŘ NA VLASTNÍ KŮŽI

Vysoké učení technické v Brně zve fanoušky vědy, aby se pokusili rozpoznat materiály jen podle hmatu. Pokud to nebude stačit, mohou zapojit i další smysly – ti odvážní třeba i chuť. Středisko Teiresiás Masarykovy univerzity nabídne vyzkoušet si pouze hmatem běžné hry jako je třeba Člověče, nezlob se!, hmatové pexeso, šachy, tangram a další. Mohou řasy fungovat jako mikročističky odpadních vod? Tento předpoklad bude možné si na vlastní kůži ověřit na Ústavu výzkumu globální změny AV ČR v Drásově.

CHUŤ: OCHUTNEJ

Masarykova univerzita osvětlí, jak je to s genetikou chutí. Proč si někdo na brokolici pochutná a jiný se jí na kilometry vyhne? Účastníci také otestují svou schopnost rozpoznat hořkou chuť a dozvědí se, co výsledek říká o jejich DNA. Mendelova univerzita v Brně zase umožní dětem i dospělým zjistit, jak se liší chuť jablek ze starých a krajových odrůd od těch současných. Univerzita obrany v Brně pak přiblíží stravování vojáků. Ukáže i přístroje a postupy, které pomáhají při skladování a hodnocení kvality potravin.  

ČICH: VONÍ?

Vysoké učení technické v Brně se zaměří se na vodu jako kapalinu, na její zápach, ale i chuť, teplotu, barvu a akustické projevy. Centrum dopravního výzkumu představí měření kvality ovzduší ve vybraných brněnských ulicích a parcích včetně přístrojů Airpointer a Leckel, které se k tomuto účelu využívají. Český hydrometeorologický ústav zase seznámí s filtry, které jsou součástí vzorkovačů kvality ovzduší.

Noc vědců jako taková vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 a jejím posláním je ukázat lidem, že věda není nudná, ale naopak je studnicí zajímavostí a fascinujících úkazů. Jeden den v roce jsou na stovkách míst v Evropě ve večerních a nočních hodinách zpřístupněny univerzity, vědecká a výzkumná pracoviště, science centra, a další pracoviště, ve kterých se zdarma konají komentované prohlídky, populárně vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, vědecké show, hudební vystoupení apod. Cílem Noci vědců je bořit mýty o vědcích a vědkyních jako lidech zavřených v laboratořích a ukázat nejširší veřejnosti, že vědci jsou „obyčejní lidé“, kteří dělají práci přínosnou pro každého z nás, dokážou ji poutavě představit, ale také se dovedou bavit. www.nocvedcu.cz

Zdroj: VIDA!

Autor: 
redakce
Aktuálně
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
V městské části Bosonohy, konkrétně na ulici Konopiska, vzniklo na začátku července nové kontejnerové stání pro komunální a tříděný odpad. Jedná se o dřevěnou konstrukci, která vhodně zapadá do...
19.07.2024 - 10:34
Komentáře